Actualitate

Un judecător federal din Texas a blocat temporar legea care interzice avortul

”Această instanţă nu va permite ca această privare şocantă de un drept atât de important să continue încă o zi”, a scris judecătorul Robert Pitman în hotărârea sa, pe care statul Texas o poate contesta.

Texas-ul nu mai poate aplica temporar legea, susţinută de republicani, conform hotărârii. Ministrul american al Justiţiei, Merrick Garland, a vorbit, într-un comunicat, despre ”o victorie pentru femeile din Texas şi pentru statul de drept”.

”Vom continua să protejăm drepturile constituţionale de toţi cei care încearcă să le submineze”, a subliniat el, scrie Agerpres.

Legea din Texas interzice avortul după ce se detectează bătăile inimii embrionului, la aproximativ şase săptămâni de sarcină, când majoritatea femeilor nu ştiu că sunt însărcinate. Legea nu prevede excepţie în caz de incest sau viol, ci doar în caz de urgenţă medicală.

În urmă cu o lună, Guvernul Statelor Unite a depus plângere împotriva statului Texas, cerând anularea legii care interzice aproape toate avorturile în acest stat conservator.

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a promis că va apăra dreptul femeilor de a avorta şi a criticat ferm legea.

”Această lege radicală este o încălcare flagrantă a dreptului constituţional recunoscut în verdictul Roe v. Wade”, a spus Biden referindu-se la decizia din 1973 a Curţii Supreme ce a statuat dreptul la avort în toate statele americane.

Sursa:digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *