În prag de criză energetică: Cuciurgan a cerut mai multor întreprinderi să reducă volumul de energie electrică

Centrala de la Cuciurgan avertizează Chișinăul că livrările de energie electrică vor fi reduse, începând cu 11 octombrie, din cauza neclarității în privința contractului dintre Moldovagaz și Gazprom privind aprovizionarea cu gaze naturale. Scrisoarea a fost publicată de fostul deputat Alexandr Slusari.

Foto: UNIMEDIA

În scrisoarea întreprinderii din stânga Nistrului adresată autorităţilor de la Chişinău, publicată de Alexandru Slusari, se arată că, în legătură cu reducerea volumului de gaze livrat de Gazprom, centrala va produce mai puţină energie electrică. Drept consecinţă, dacă MoldovaGaz nu ajunge la o înțelegere cu Gazprom pe subiectul livrării de gaz până pe 10 noiembrie, din 11 noiembrie, Cuciurganul va livra mai puțină electricitate către malul drept al Nistrului.


Acordul cu SAP „Gazprom” privind condițiile de furnizare a gazelor naturale către Republica Moldova a fost prelungit în ultima zi a lunii septembrie, cu câteva ore înainte de expirarea acestuia, SAP „Gazprom” nu a avut un temei legal până la acel moment pentru organizarea rezervării capacităților necesare pentru transportarea gazelor naturale prin sistemul de transport din Ucraina pentru consumatorii Republicii Moldova în octombrie 2021.

SA „Moldovagaz”, în calitate de furnizor de gaze, a apelat la consumatorii săi cu o cerere de a reduce consumul de gaze, inclusiv: consumatorii care au posibilitatea de a trece la combustibili alternativi; fabricile de zahăr, care pot stoca sfecla de zahăr pentru un anumit număr de zile, precum și înlocuirea volumului excesiv de consum contractat cu combustibil alternativ (păcură).

De asemenea, întreprinderilor din complexul termoenergetic al țării le-a fost propusă din timp trecerea temporară la surse alternative de combustibil.

SA „Moldovagaz” negociază cu SAP „Gazprom” creșterea volumului de furnizare de gaze, precum și capacitățile de rezervare la volumul necesar de consum lunar, pentru a asigura parametrii de calitate necesari ai gazului furnizat.


Pub