E anotimpul conservelor, iar Bojica ne trimite o grămadă de legume, numai bune de pus la fermentat și transformat într-o gustoșenie mare, care mai e și sănătoasă.
Dacă săptămâna trecută v-am dat rețeta de adjica, aromată și picantă, azi vă transmit o rețetă – carte de vizită a casei noastre – ardeii murați, umpluți cu varză.
La noi în casă podeaua de la bucătărie este acoperită cu o peliculă mare pe care începe tăiatul mărunt al verzei, morcovului și cepei. Tăticu participă la tot procesul pentru că știe cel mai bine să toace varza. Mămica rumenește ceapa și pregătește ardeii pentru a fi umpluți.
Nu știu dacă există ceva mai simplu și mai gustos ca această rețetă, dintre toate murăturile pe care le-am mâncat vreodată. Este bună de servit la pireul de cartofi, la bucatele de carne. Mie îmi place să mănânc acești ardei cu brânză proaspătă de vaci.
Ingrediente:
- 20 de ardei grași
- 3 căpățâni de varză
- 5–6 morcovi
- 3 cepe
- ulei și sare
Procesul de pregătire:
- Alegem ardeii de mărime medie. Înlăturăm semințele din ei, așa ca să rămână întregi, după care îi spălăm.
- După spălare, îi punem într-un vas mare, în funcție de cantitatea pe care o preparăm. Turnăm peste ardei apă fierbinte, aproape clocotindă, cu puțină sare. Peste 15–20 de minute scurgem apa.
- Într-un ceaun mai mare prăjim pe ulei ceapa tăiată mărunt, atât cât să devină transparentă, dar să nu se rumenească. Adăugăm morcovul dat prin răzătoare și când s-a înmuiat și acesta, adăugăm peste el varza tăiată mărunt.
- Sărăm amestecul și amestecăm bine. După ce s-au răcit toate ingredientele, umplem ardeii cu varză.
- Zeama lăsată de legume trebuie să fie scursă, iar uleiul care rămâne la suprafață trebuie ales cu lingura și adăugat la varză.
- Ardeii umpluți se aranjează într-o cratiță, unul lângă altul. Când cratița este plină, presăm bine cu mâna ca să eliminăm oxigenul.
- Lăsăm ardeii la temperatura camerei sau în beci. Peste câteva zile putem să îi transferăm în frigider.
Să aveți poftă!