icon

Natalia Gavrilița: „Gimnaziul din Cantemir este un exemplu de utilizare a energiei verzi”

07-10-2021 15:59
1,689

Șefa cabinetului de miniștri, Natalia Gavrilița, a vizitat astăzi gimnaziul „Mihai Eminescu” din Cantemir, școală de circumscripție, în care își fac studiile 445 de elevi din oraș, dar și din satele din raion. În școală activează un Centru de resurse pentru educația incluzivă, în care lucrează două cadre didactice de sprijin, care oferă servicii pentru 14 copii cu cerințe educaționale speciale.

 

Instituția este dotată cu puncte termice individuale performante, având instalate pompe în subsolul clădirii care pot funcționa automat, pe bază de senzori. Acest lucru permite asigurarea și reglarea apei calde în gimnaziu. În plus, instituția beneficiază de o centrală pe bază de biomasă, construcția căreia se află la etapa de finalizare, dar și de baterii solare. Cu sprijinul donatorilor, clădirea instituției a fost termoizolată. Toate aceste măsuri îi permit administrației instituției să facă economii la plata energiei electrice și celei termice. 

 

Natalia Gavrilița a apreciat faptul că școala este orientată spre utilizarea energiei verzi: „Este un exemplu foarte bun și demn de urmat. Energia verde este viitorul și ne ajută să ne dezvoltăm durabil”.

 

Directoarea școlii, Ecaterina Enciu, a menționat că administrația instituției este preocupată în permanență de asigurarea condițiilor optime de studii pentru elevi. Gimnaziul este beneficiar al mai multor proiecte. Prin intermediul acestora au fost achiziționate seturi de mobilier,  dar și laptopuri sau tablete care pot fi oferite elevilor în cazul în care o clasă intră în carantină și este nevoită să studieze online. 

 

Premierul Natalia Gavrilița a vizitat și Centrul de creație al copiilor din Cantemir. În total, în sediul central al instituției și în filiale, studiază 632 de copii, ghidați de 26 de cadre didactice. Centrul, care găzduiește diverse cercuri artistice și aplicative, urmărește dezvoltarea multilaterală și creativă a copiilor, inclusiv sporirea aptitudinilor în diverse domenii. 

 

Agenda publică

Aprilie 2024

L M M J V S D
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30