(video) GM anunţă tehnologia Ultra Cruise! În 95% din situaţii, pe orice drum pavat, permite conducerea fără mâini

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

General Motors anunţă tehnologia dezvoltată complet in-house Ultra Cruise – un sistem ce permite conducerea automobilelor pe drumurile publice cu o rată foarte înaltă de automatizare. Prima maşină cu Ultra Cruise la bord va apărea în 2023 şi ulterior se va găsi doar pe unele de talie premium.

Probabil cunoașteți deja că există sau aţi auzit despre sistemul Super Cruise – un autopilot de nivel doi, care permite conducerea maşinilor fără mâini pe volan şi picioare pe pedale, însă doar pe autostrăzile americane. Pentru buna funcţionare foloseşte trei radare frontale și patru posterioare, o cameră stereo frontală, alte patru camere HD pentru a genera o vedere la 360 de grade, precum şi hărți de navigație înalt detaliate.

Dar de fapt, prezența unor astfel de hărţi limitează domeniul de utilizare al Super Cruise: în timpul debutului sistemului în 2017 s-a anunţat că aproximativ 210.000 km de autostrăzi americane au fost scanate şi aprobate pentru a fi folosite de pilotul automat, iar în prezent numărul a fost mărit până la aproape 300.000 de km.

Inițial Super Cruise era o dotare exclusivă pentru maşinile de top Cadillac, dar recent a devenit disponibil şi pentru unele modele ale mărcii Chevrolet, parte a concernului american (Silverado şi Bolt).

Iar ceea ce a anunţat acum câteva ore GM este un sistem de nouă generaţie numit Ultra Cruise, care în perspectivă ar trebui să fie chiar mai bun decât sistemul promițător Full Self-Driving al celor de la Tesla. Diferența fundamentală dintre noul pilot automat şi Super Cruise este prezența unui LiDAR, pe lângă radare și camere, care este instalat în spatele parbrizului. Acesta permite recunoașterea cu o viteză foarte mare, dar şi precisă, a obiectelor ce apar în faţa maşinii.

General Motors afirmă că o maşină dotată cu Ultra Cruise îi va permite şoferului să-şi ia mâinile de pe volan în 95% din situaţiile din trafic. În plus, sistemul va fi compatibil cu toate drumurile publice cu o suprafaţă dură (pavată) de pe teritoriul SUA şi Canada (iniţial?) În prima etapă vor fi scanate şi aprobate drumuri cu o lungime de 3.2 milioane de km, iar mai târziu se va ajunge la 5.5 milioane!

Ultra Cruise va putea să respecte automat limitele de viteză stabilite, să mute în siguranță maşina de pe o bandă pe alta (automat sau la cerere), să o parcheze automat, etc. În cabina maşinilor cu acest sistem, precum în cele cu Super Cruise, va exista o cameră dedicată care va urmări atenţia şoferului şi o bandă LED integrată în volan pentru semnale luminoase.

Buna şi rapida sa funcţionare va fi asigurată inclusiv de o arhitectură de calcul scalabilă de 5 nanometri, orientată spre viitor, cu sisteme inteligente de diagnosticare şi învăţare automată, prin intermediul platformei software Ultifi și Vehicle Intelligence Platform. Ultra Cruise va mai putea adăuga caracteristici, funcții și servicii în timp prin actualizări frecvente over-the-air (OTA).

Cmentariile sunt închise

https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://si-asik.tubaba.go.id/assets/kygacor/ https://surat.sumbawakab.go.id/upload/