Record după record: Prețul gazului natural pe piața europeană a depășit 1900 de dolari pe mia de metri cubi

Preţul gazului continuă să crească vertiginos în Europa și ajunge deja la cotații ridicate. Mia de metri cubi s-a vândut cu peste 1900 de dolari la bursa ICE Futures, un nou record după cel stabilit joi, care a depășit suma de 1000 dolari, scrie presa rusă.

Foto: digi24.ro

Astfel, contractele futures din noiembrie pe indicele olandez TTF au crescut la 1.937 dolari. Acesta este al patrulea record de la începutul tranzacționării, prețul gazului a crescut la 1.596,8 USD, câteva minute mai târziu a ajuns la 1607,2 USD, iar până la 11:16 a ajuns la nivelul de 1.712,4 USD.

Cu toate acestea, cifra istorică a durat doar câteva minute, după care a scăzut la 1.679 de dolari. La ora 11:41 ora Moscovei, gazul este tranzacționat la 1.765,8 dolari pe mie de metri cubi, ceea ce este cu 27,4 la sută mai mare decât prețul calculat din ziua precedentă.

Europa se luptă să asigure suficient gaz și cărbune înainte de venirea iernii, creșterea prețurilor obligând unii dintre giganții industriali să închidă fabricile sau să reducă producția.

În opinia experților, creșterea este determinate de cantități mici de combustibil care au rămas în depozitele subterane europene, din cauza unei ierni extrem de reci anul trecut. Specialiștii susțin că este foarte probabil ca recordul de tranzacționare să crească în continuare.


Pub