(video) Doi adjuncți ai Procurorului General, Alexandr Stoianoglo, au ieșit în fața presei: „Situația în Procuratură nu mai permite tăcere în continuare”

Ruslan Popov și Iurie Perevoznic, adjuncții Procurorului General, Alexandr Stoianoglo, susțin o conferință de presă privind situația de la Procuratură și procedura penală în privința lui Alexandr Stoianoglo.

Foto: captură video

Ruslan Popov: „Situația în Procuratură nu mai permite tăcere în continuare. Vom începe de la situația în care să vă explicăm cum s-a întâmplat așa ca la zi să avem un procuror general suspendat și reținut

Totul a început în cadrul ședinței CSP. La 30 septembrie curent. Când s-a prezentat deputatul PAS, Lilian Carp, cu un pretins denunț cu 4 capete de acuzare, solicitând ca CSP să recunoască aceasta adresare și să desemneze un procuror care să examineze această sesizare. La insistența dumnealui sesizarea a fost înregistrată în registrul corespondenței. La insistența lui Litvinenco s-a decis la inițiativa câtorva membri ai CSP, ne procurori, ca chestiunea ridicată să fie examinată în cadrul unei ședințe extraordinare. Nu s-a reușit luni și s-a realizat ieri”

Având o experiență în Procuratură pot să asigur că această adresare pe departe nu corespunde cerințelor legale pentru a fi recunoscută drept un denunț. Inițial trebuia să fie examinată reieșind din cerințele de conținut, ulterior prezentat CSP-ului pentru a desemna un Procuror. În situația când CSP și-a atribut rolul în mod normal ar fi trebuit ca acest filtru de legalitate să îl realizeze Consiliul, din păcate lucrurile în Consiliu sunt văzuți de membrii care sun din afara Procuraturii”

CSP era obligat să examineze actul de sesizare dacă corespunde după conținut cerințelor legii, să analizeze materialele care urma să le prezinte Lilian Carp, dar el nu a prezentat nicio probă și în cadrul acestei proceduri care prevede obligativitatea audierii părții vizate, trebuia să i se ofere dreptul să fie audiat și să își prezinte punctul de vedere, referitor la pretențiile înaintate de Lilian Carp.

Deși esența adresării a fost înțeleasă de el din informațiile venite din media și de la colegii de breaslă dumnealui avea nevoie să facă cunoștință cu acest document. Acest subiect a fost pus în discuție în cadrul CSP. CSP decis să nu fie chemat. Nici într-o țară nu se ia așa decizie, ilegală.

Procurorul General a încercat să întrerupă ședință să îi fie oferită posibilitatea să facă cunoștință cu actul de sesizare”

Evident că cu o grosolănie nemaipomenită i-a fost refuzat în special s-a manifestat ministrul Litvinenco care se pare că nu a lecturat codul administrativ respectiv Procurorul General a fost înlăturat din sala de ședințe a CSP fără a i se permite să își expună punctul de vedere. Practic în câteva minute după PG a finalizat să își facă toate documentele, cerere de recuzare și declarații în scris, și în foarte scurt timp le-a înregistrat la secretariatul CSP și ele au fost prezentate în sala de consiliul și reieșind din normele legale, codul administrativ, CSP era obligat să de-a citire cererilor Procurorului General, punctul lui de vedere în scris și să se pronunțe în privința cererilor de recuzare”

Un grup de deputați BCS merg astăzi la izolatorul unde este ținut Alexandr Stoianoglo. Tot astăzi, deputații BCS au cerut în regim de urgență publicarea materialelor pe care Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, urma să le prezinte ieri la briefingul de presă și au chemat oamenii la protest.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, și președinta țării Maia Sandu au comentat în această dimineață, ultimele acțiuni care au avut loc aseară la sediul Procuraturi General.

Fostul deputat al Platformei DA, Alexandr Slusari, afirmă că „este și a fost” pentru ca Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, să fie demis, însă acțiunile care au avut loc aseară, cu implicare mascaților de la SIS, i-a amintit de perioada lui Plahotniuc.

„Serios, adică așa se fac reformele în justiție în Moldova?”, s-a întrebat politologul, Dionis Cenușa, după ce Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a fost reținut de ofițerii de la SIS. „Multe, multe lucruri de povestit partenerilor externi”, afirmă acesta.

Și jurnalista Natalia Morari, care ar fi plecată la Londra, a comentat ultimele acțiuni care au avut loc aseară la sediul Procuraturii Generale. În opinia sa, „până și Plahotniuc poate muri de invidie”, pentru felul în care au decurs lucrurile ieri.

Totodată, deputat PAS, Olesea Stamate, a declarat că membrilor CSP le-a ajuns cuțitul la os.

Evenimentele au fost comentate și de opoziție. Igor Dodon a declarat că reținerea lui Stoianoglo este o greșeală politică fatală, iar Batrîncea a calificat acțiunile drept o răfuială politică.

Procurorul General a spus că acțiunile de ieri sunt o răzbunare din partea Maiei Sandu.

„Revenim la stat capturat”. Asta a fost prima declarație făcută de către Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, după reținere.

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo a fost reținut de ofițerii PA.

Tot ieri seara, ofițerii SIS au luat cu asalt clădirea PG, înainte de briefingul de presă al lui Stoianoglo.


Pub