Adjunctul lui Stoianoglo: PG a vrut sa ceară recuzarea lui Litvinenco și Musteață, pentru „legături cu figuranți în dosarul furtul miliardului”

Ruslan Popov, unul dintre adjuncții Procurului General, Alexandr Stoianoglo, a oferit detalii despre cererile de recuzare în privința unor membri ai CSP, pe care Alexandr Stoianoglo, urma să le prezinte ieri la ședința CSP. 

Foto: captură video

„Domnul Stoianoglo a adus la cunoștință și un motiv din care rezulta că Litvinenco este direct interesat în soluționare în rezultatele acestei proceduri și anume, dânsul, fiind în relații de rudenie, afinitate cu Maria Iovu, care este contabil șef la Victoria Bank și care este figurantă pe dosarul Fraudei Bancare, pe episodul Victoria Bank, privind sustragerea din bugetul statului a peste 2,3 miliarde lei, care acum recenta a fost scoasă de sub urmărire penală de către un procuror din cadrul PA, dar luând în considerare că urmărirea penală pe această cauză nu este finalizată și acest dosar penal încă este pe masa procurorului, decizia dată putând fi revizuită reieșind din probele care urmează să fie administrate până la finalul acestei anchete pentru a-și asigura ca investigațiile să nu se ducă inclusiv în această prismă, s-a considerat că este mai bine să se scape de Procurorul General”, a spus Popov.

Potrivit acestuia, nici Dorel Musteață nu ar fi avut permisiunea să participe la ședința CSP. Asta deoarece fratele său este bănuit în dosarul Fraudei Bancare.

Ancheta este în curs de desfășurare și dumnealui, adică fratele lui Dorel Musteață, are calitate procesuală. Evident că din moment ce Procuratura Anticorupție care l-a pus sub învinuire, reieșind din atribuții i se subordonează Procuraturii Generale, în situația dată apare un semn de întrebare în ce privește interesul domnului Musteață și confirmă imparțialitatea sa”, a adăugat Popov.

Sergiu Litvinenco și Dorel Musteață deocamdată nu au comentat declarațiile.

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, s-a prezentat ieri la ședința CSP, pentru a prezenta o cerere președintei Consiliului, Angela Motuzoc, în timp ce era examinată sesizarea deputatului Lilian Carp ce-l vizează pe șeful PG. Acesta însă nu a putut da citire cererii, deoarece a fost întrerupt de ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, care a venit cu mai multe replici în adresa lui.

Consiliul Superior al Procurorilor a desemnat, în cadrul ședinței de ieri, procurorul care se va ocupa de examinarea sesizării depuse de căte deputatul Lilian Carp în adresa Procurorului General, Alexandr Stoianoglo.

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo a fost reținut de ofițerii PA.

Tot ieri seara, ofițerii SIS au luat cu asalt clădirea PG, înainte de briefingul de presă al lui Stoianoglo.

Procurorul General a spus că acțiunile de ieri sunt o răzbunare din partea Maiei Sandu.

„Revenim la stat capturat”. Asta a fost prima declarație făcută de către Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, după reținere.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, și președinta țării Maia Sandu au comentat în această dimineață, ultimele acțiuni care au avut loc aseară la sediul Procuraturi General.

Fostul deputat al Platformei DA, Alexandr Slusari, afirmă că „este și a fost” pentru ca Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, să fie demis, însă acțiunile care au avut loc aseară, cu implicare mascaților de la SIS, i-a amintit de perioada lui Plahotniuc.

„Serios, adică așa se fac reformele în justiție în Moldova?”, s-a întrebat politologul, Dionis Cenușa, după ce Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a fost reținut de ofițerii de la SIS. „Multe, multe lucruri de povestit partenerilor externi”, afirmă acesta.

Și jurnalista Natalia Morari, care ar fi plecată la Londra, a comentat ultimele acțiuni care au avut loc aseară la sediul Procuraturii Generale. În opinia sa, „până și Plahotniuc poate muri de invidie”, pentru felul în care au decurs lucrurile ieri.

Totodată, deputat PAS, Olesea Stamate, a declarat că membrilor CSP le-a ajuns cuțitul la os.

Evenimentele au fost comentate și de opoziție. Igor Dodon a declarat că reținerea lui Stoianoglo este o greșeală politică fatală, iar Batrîncea a calificat acțiunile drept o răfuială politică.


Pub