Avocatul lui Stoianoglo a atacat hotărârea CSP prin care s-a dat undă verde anchetării PG, înainte de reținerea acestuia

Hotărârea Consiliului Superior al Procurorilor prin care a fost admisă și aprobată examinarea sesizării împotriva acțiunilor procurorului general Alexandr Stoianoglo în urma căreia procurorul anticorupție Victor Furtuna a inițiat urmărirea penală în privința șefului PG a fost atacată la Curtea de Apel Chișinău. Informația a fost dezvăluită de unul dintre adjuncții Procurorului General, Alexandr Stoianoglo.

Foto: UNIMEDIA

„Ieri hotărârea CSP a fost atacată la Curtea de Apel Chișinău fiind înregistrată inițiat în format electronic, iar astăzi dimineață a fost înregistrată în format de hârtie, cererea de chemare în judecată a lui Stoianoglo prin care a solicitat anularea hotărârii CSP. În această cerere Stoianoglo a solicitat suspendarea executării acestui act administrativ defavorabil și respectiv a adus judecătorilor motivele corespunzătoare.

În adresa Procuraturii Anticorupție și în adresa lui Victor Furtuna a fost expediată informația că hotărârea CSP a fost contestată la CA, respectiv s-a solicitat suspendarea actului administrativ individual. Respectiv această hotărârea nu putea să producă efectele juridice corespunzătoare, iar activitățile care au urmat în consecință ulterior trebuiau să fie suspendate. Totul ce a avut loc ieri și activitățile care au loc și azi la CSP sunt dependente de hotărârea în procedura de contencios administrativ care este deja pendinte la Curtea de Apel Chișinău.

Toate aceste acte de procedură penală în cauza domnului Alexandr Stoianoglo cât și toate actele administrative ce urmează să fie adoptate de CSP, inclusiv în ce privește numirea unui procuror general interimar, sunt sub riscul să fie lovite din urmă de nulitate motiv că este încălcată legea”, a spus Popov.

Procurorul General a spus că acțiunile de ieri sunt o răzbunare din partea Maiei Sandu.

„Revenim la stat capturat”. Asta a fost prima declarație făcută de către Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, după reținere.

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo a fost reținut de ofițerii PA.

Tot ieri seara, ofițerii SIS au luat cu asalt clădirea PG, înainte de briefingul de presă al lui Stoianoglo.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, și președinta țării Maia Sandu au comentat în această dimineață, ultimele acțiuni care au avut loc aseară la sediul Procuraturi General.

Fostul deputat al Platformei DA, Alexandr Slusari, afirmă că „este și a fost” pentru ca Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, să fie demis, însă acțiunile care au avut loc aseară, cu implicare mascaților de la SIS, i-a amintit de perioada lui Plahotniuc.

„Serios, adică așa se fac reformele în justiție în Moldova?”, s-a întrebat politologul, Dionis Cenușa, după ce Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a fost reținut de ofițerii de la SIS. „Multe, multe lucruri de povestit partenerilor externi”, afirmă acesta.

Totodată, deputat PAS, Olesea Stamate, a declarat că membrilor CSP le-a ajuns cuțitul la os.

Evenimentele au fost comentate și de opoziție. Igor Dodon a declarat că reținerea lui Stoianoglo este o greșeală politică fatală, iar Batrîncea a calificat acțiunile drept o răfuială politică.


Pub