(video) „Soția lui Stoianoglo nu deține proprietăți în Ucraina”. Rezultatele anchetei PCCOCS, prezentate de adjunctul PG

Una dintre infracțiunile care i se incriminează Procurorului General, Alexandr Stoianoglo, și anume cea cu privire la faptul că soția sa ar deține proprietăți în Ucraina care aparțin controversatului om de afaceri Veaceslav Platon ar fi, de fapt, o adresare „falsă, abuzivă, denigratoare și calomnioasă” și ar avea doar un singur scop, cel de a-l „înlătura pe Stoianoglo de la conducerea PG”. Declarația a fost făcută de Ruslan Popov, adjunctul Procurorului General, suspendat din funcție, care a prezentat mai multe informații la subiect, în cadrul unei conferințe de presă.

Foto: n4

 „Domnul Carp a insistat că în acțiunile domnului Stoianoglo ar putea să fie prezente elemente de corupere pasivă și de falsul în declarații în situația legată de informațiile ieșite în media cu ceva timp în urmă, în cadrul unei emisiuni televizate, de către fostul nostru coleg, Viorel Morari, în ceea ce privește faptul că soția Procurorului General, Țvetana Curdova, ar fi devenit, recent, beneficiarul și, de fapt, proprietarul a două companii, după care figurează niște sume de bani, niște proprietăți în valoare deosebit de mare. Menționez că imediat după acea emisiune, Procuratura s-a autosesizat cu referire la acest fapt, PCCOCS, care investighează unul dintre dosarele fraudei bancare, reieșind din interesele pe care le au figuranții Plahotniuc, Șor și alții, au pornit o investigație penală și au verificat oficial toate informațiile prezentate de către Viorel Morari în cadrul acelei emisiuni”, a informat Ruslan Popov, adjunctul Procurorului General, suspendat și el din din funcție, odată cu Alexandr Stoianoglo.

„În acest sens, au fost făcute deplasări în Ucraina, au fost înaintate Comisii rogatorii, audiate toate persoanele relevante, traducătorii, notarii care au participat la aceste activități, fiind constatat că toate aceste acuzații sunt false, acele înscrisuri sau modificări la lista fondatorilor au fost făcute de către persoane necunoscute, intuim noi, pentru a denigra Procurorul General și de a-l înlătura de la conducerea PG, reieșind din întorsătura pe care a luat-o ancheta pe frauda bancară. Respectiv, s-a constatat că Țvetana Curdova în perioada indicată nu a ieșit din țară, nu a fost în Ucraina și documentul, pașaportul utilizat la efectuarea acestor modificări, era unul expirat sau care urma în câteva luni să expire și care nu era utilizat de dânsa. Versiunea principală a anchetei este că informația cu privire la acest pașaport a fost ridicată ilegal, din baza de date a Poliției de Frontieră, fiind constatate, în cadrul anchetei, vulnerabilitățile acestui sistem și posibilitatea ca orice persoană interesată să poată să aibă acces și să facă rost de astfel de documente sau informații”, a punctat Popov.

„Toată această informație, cu copia autentificată de pe toate documentele procesuale, a fost prezentată de către procurorul de caz și sub o anumită condiție procedurală, de nedivulgare a datelor, urma să fie prezentată membrilor CSP, pentru ca dânșii să se informeze și să poată concluziona că adresarea în această parte este una falsă, abuzivă, denigratoare, calomnioasă și are doar un singur scop, de a-l înlătura pe Procurorul General de la conducerea PG, astfel încât acele dosare de rezonanță, în special frauda bancară, care în ultima perioadă de timp a cunoscut întorsături cardinale, fiind finalizate mai multe dosare penale, fiind deferite justiției zeci de persoane, fiind asigurată sechestrarea bunurilor în valoare de peste 3 miliarde de lei și fiind în stadiu de finalizare, alte dosare penale, care vizează anumite grupuri de interese, economice, politice, criminale... Concluzia noastră este că anume aceasta și a determinat ca Stoianoglo să fie înlăturat de la conducerea PG”, a conchis adjunctul Procurorului General, suspendat din funcție.


Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a prezentat, ieri, cele patru capete de acuzare pentru care Procurorul General, Alexandr Stoianoglo și soția acestuia, au fost reținuți ieri  seara. 

Procurorul general și soția sa au fost reținuți de ofițerii PA.

Tot ieri seara, ofițerii SIS au luat cu asalt clădirea PG, înainte de briefingul de presă al lui Stoianoglo.

„Revenim la stat capturat”. Aceasta a fost prima declarație făcută de către Procurorul General, după reținere. Ulterior, el a declarat că acțiunile respective sunt o răzbunare din partea Maiei Sandu.

Evenimentele au fost comentate și de opoziție. Igor Dodon a declarat că reținerea lui Stoianoglo este o greșeală politică fatală, iar Batrîncea a calificat acțiunile drept o răfuială politică.

Totodată, deputat PAS, Olesea Stamate, a declarat că membrilor CSP le-a ajuns cuțitul la os.

Și jurnalista Natalia Morari, care ar fi plecată la Londra, a comentat ultimele acțiuni care au avut loc aseară la sediul Procuraturii Generale. În opinia sa, „până și Plahotniuc poate muri de invidie”, pentru felul în care au decurs lucrurile ieri.

„Serios, adică așa se fac reformele în justiție în Moldova?”, s-a întrebat politologul, Dionis Cenușa, după ce Procurorul General a fost reținut de ofițerii de la SIS. „Multe, multe lucruri de povestit partenerilor externi”, afirmă acesta.

Astăzi, președinta țării, Maia Sandu, a venit cu o reacție, declarând că decizia de ieri de analiză a sesizării care-l vizează pe Procurorul General aparține Consiliului Superior al Procurorilor, iar decizia de reținere a acestuia aparține procurorului desemnat de CSP.

Pe de altă parte, președintele interimar al Platformei DA, Dinu Plîngău, susține că „toată lumea aplaudă fără a înțelege măcar ce s-a întâmplat de fapt”, iar „PAS deține puterea absolută, rămâne să sperăm că o va folosi corect și cu modestie”.

Totodată, fostul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi, declară că acțiunile de ieri, în adresa lui Alexandr Stoianoglo, inclusiv reținerea sa, demonstrează faptul că el este unul dintre cei mai buni Procurori Generali din istoria R. Moldova. Acesta susține că tot ce s-a întâmplat este un atac la adresa independenței Procuraturii, de fapt.


Pub