(stop cadru) Chirtoacă, despre noul/vechi PG interimar: „Acest Robu este autorul expresiei josnice CEDO -hu...edo”

Fostul primar de Chișinău, Dorin Chirtoacă, s-a arătat revoltat de nominalizarea procurorilor Dumitru Robu și Victoria Furtună la funcția de Procuror General interimar, după ce Alexandr Stoianoglo a fost suspendat, ieri, și reținut de mascați de la SIS. Liberalul a declarat că va fi „o mare rușine” dacă unul dintre cei doi candidați va reprezenta instituția.

Foto: captura ecran

„Este o revoltă pe care îmi vine greu s-o stăpânesc, în legătură cu nominalizarea acestor două persoane, Dumitru Robu și Victoria Furtună, pentru funcția de Procuror General interimar. Consider inadmisibil pentru procuratură ca aceste două persoane, care au făcut aici nu altceva decât circ, ei stau unul lângă altul ani de zile, ei personal în doi au încercat să mă intimideze, să mă preseze, să recunosc lucruri pe care nu le-am făcut, la ei în birourile din Procuratura Anticorupție... aici au venit doar să se ajute unul pe altul, ca să nu fie un singur candidat. Nu este clar care dintre ei face circul mai mare”, a declarat Dorin Chirtoacă.

„Acest Robu este autorul expresiei josnice CEDO -hu...edo. Martori sunt domnul Manic și doamna Iovu, avocați. Dumnealor au dosare împotriva mea care până acum nu sunt finalizate. Care este eficiența lor? La doamna Furtună este dosarul cu executarea hotărârilor judecătorești și la domnul Robu este cel cu parcările cu plată. Din 2015 sunt deschise și până astăzi suntem la faza de urmărire penală într-un caz și în celălalt în primă instanță. Și le-au și abandonat, le-au dat la alții, că nu sunt interesante, sunt golite de conținut. Morari le dădea ordinea și ei doi veneau în instanță și apărau poziția Procuraturii Anticorupție. Sunt 4 documente internaționale cel puțin, unde este expres menționat numele meu”, a mai menționat fostul primar de Chișinău.

„Dacă ei au ajuns să fie fața procurorilor, e o mare rușine. Chiar din o mie de procurori nu se putea găsi un om demn, care nu a executat comenzile lui Plahotniuc și care mai sunt? Care reformă a justiției, care schimbare? Care vremuri bune? Câte minciuni am auzit numai aici, mi se ridică părul în cap”, s-a indignat Chirtoacă.



Declarațiile au fost făcute în cadrul ședinței de astăzi a Consiliului Superior al Procurorilor, care a desemnat persoana ce va ocupa funcția de Procuror General interimar. Asta după ce ieri, Procurorul general și soția sa au fost reținuți de ofițerii PA.

Tot ieri seara, ofițerii SIS au luat cu asalt clădirea PG, înainte de briefingul de presă al lui Stoianoglo.

„Revenim la stat capturat”. Aceasta a fost prima declarație făcută de către Procurorul General, după reținere. Ulterior, el a declarat că acțiunile respective sunt o răzbunare din partea Maiei Sandu.

Evenimentele au fost comentate și de opoziție. Igor Dodon a declarat că reținerea lui Stoianoglo este o greșeală politică fatală, iar Batrîncea a calificat acțiunile drept o răfuială politică.

Totodată, deputat PAS, Olesea Stamate, a declarat că membrilor CSP le-a ajuns cuțitul la os.

Și jurnalista Natalia Morari, care ar fi plecată la Londra, a comentat ultimele acțiuni care au avut loc aseară la sediul Procuraturii Generale. În opinia sa, „până și Plahotniuc poate muri de invidie”, pentru felul în care au decurs lucrurile ieri.

„Serios, adică așa se fac reformele în justiție în Moldova?”, s-a întrebat politologul, Dionis Cenușa, după ce Procurorul General a fost reținut de ofițerii de la SIS. „Multe, multe lucruri de povestit partenerilor externi”, afirmă acesta.

Astăzi, președinta țării, Maia Sandu, a venit cu o reacție, declarând că decizia de ieri de analiză a sesizării care-l vizează pe Procurorul General aparține Consiliului Superior al Procurorilor, iar decizia de reținere a acestuia aparține procurorului desemnat de CSP.

Pe de altă parte, președintele interimar al Platformei DA, Dinu Plîngău, susține că „toată lumea aplaudă fără a înțelege măcar ce s-a întâmplat de fapt”, iar „PAS deține puterea absolută, rămâne să sperăm că o va folosi corect și cu modestie”.

Totodată, fostul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi, declară că acțiunile de ieri, în adresa lui Alexandr Stoianoglo, inclusiv reținerea sa, demonstrează faptul că el este unul dintre cei mai buni Procurori Generali din istoria R. Moldova. Acesta susține că tot ce s-a întâmplat este un atac la adresa independenței Procuraturii, de fapt.


Pub