Curtea de Justiție a UE: Polonia a încălcat normele democratice când a transferat un judecător care a criticat reforma judiciară

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis miercuri că Polonia a încălcat regulile democratice ale independenței justiției forțând transferul unui judecător care criticase guvernul. Depinde de tribunalele din Polonia să decidă cum vor răspunde la acest verdict, dar UE poate recurge la acțiuni legale pentru a impune măsuri, transmite digi24.ro.

Foto: Profimedia Images

CJUE a ajuns la concluzia că Polonia i-a încălcat judecătorului Waldemar Zurek dreptul la apel când a fost înlăturat, fără consimțământul său, din funcția pe care o deținea în 2018.

Ministrul adjunct al justiției, Sebastian Kaleta, a postat pe Twitter că verdictul „încurajează anarhizarea ordinii legale din Polonia” și că CJUE încearcă să înlocuiască curtea constituțională în supervizarea sistemului judiciar, scrie Agerpres, preluând Reuters.

Partidul la putere în Polonia, Lege și justiție (PiS), a introdus schimbări de mare anvergură la sistemul judiciar, afirmând că este necesar să înlăture vestigiile din era comunistă care s-a încheiat în urmă cu trei decenii.

Opoziția, alte state UE, SUA și organizațiile care monitorizează respectarea drepturilor omului au denunțat schimbările drept o tentativă de a reduce la tăcere vocile critice, de a supune instanțele la mai mult control din partea guvernului și de a submina mecanismul democratic de control al echilibrului puterilor.

Judecătorul Waldemar Zurek, care a criticat public reforma judiciară, a fost înlăturat din postul său de la o unitate a unei curți regionale din Cracovia, sudul Poloniei, și transferat într-o altă funcție, din alt loc. Apelul său împotriva deciziei a fost respins.

CJUE a decis că judecătorul care a respins apelul lui Zurek a fost și el numit printr-un proces care „aruncă îndoieli rezonabile asupra neutralității sale” și este „probabil să prejudicieze încrederea pe care justiția dintr-o societate democratică guvernată de statul de drept trebuie să o inspire în indivizi”.

Întrucât procesul de alegere a acelui judecător a fost deficitar, respingerea apelului lui Zurek „trebuie declarată drept nulă și neavenită”.

Depinde acum de tribunalele poloneze să decidă pașii următori, dar Comisia Europeană poate da în judecată guvernul polonez și să impună penalități financiare dacă estimează verdictul CJUE a fost ignorat.


Pub