„Procurorul General a spus foarte multe, așa că au decis să-i bage pumnul în gură”. Jurist, despre reținerea lui Stoianoglo

„Actualii guvernanți, având majoritate, au o tentație foarte mare să meargă cu tancul înainte. Așa ceva nu se poate de făcut categoric”, susține Stanislav Pavlovschi, expert în drept, fost judecător la CtEDO, cu referire la urmărirea penală intentată pe numele Procurorului General, Alexandr Stoianoglo, reținut ieri seara și suspendat din funcție. Totodată, juristul Ion Dron este de părere că prin ceea ce s-a întâmplat ieri, inclusiv luarea cu asalt a Procuraturii Generale, de către mascați ai SIS, „se dorește de a băga frica în oameni”. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Moldova în direct, de la trm.md.

Foto: captura ecran

„Îndemnul meu către guvernanți este să procedeze în strictă conformitate cu legea. Acum, având majoritate, ei au o tentație foarte mare să meargă cu tancul înainte. Așa ceva nu se poate de făcut categoric. Respectarea legii, a drepturilor omului este fundamentul oricărui stat care pretinde a fi democratic. Criteriile de la Copenhaga, care sunt bazele creării Uniunii Europene, nu permit nimănui și la niciun stat să calce peste drepturile omului. Atât timp cât urmărirea penală se desfășoară potrivit prevederilor legii și cu respectarea drepturilor omului, eu nu văd aici mare problemă, deoarece în fața legii toți sunt egali. Și Procurorul General este egal în fața legii exact ca și oricare alt om”, a punctat Stanislav Pavlovschi, expert în drept, fost judecător la CtEDO.

Totodată, acesta susține că Alexandr Stoianoglo a făcut o greșeală atunci când a susținut briefingul de luni, prezentând decodificările mai multor convorbiri dintre fostul șef al PA, Viorel Morari, și consilierul Maiei Sandu de pe vremea când era prim-ministră, precum și cu ex-ambasadorul UE în Moldova, Peter Michalko, dar și cu mai mulți reprezentanți ai societății civile. „Nicio luptă planurile căreia au fost anunțate în avans nu a fost câștigată. Procurorul General în așa mod și-a alertat toți dușmanii și în așa mod și-a ars toate podurile, nu mai există cale de întoarcere”, a subliniat Stanislav Pavlovschi.

„Ce ține de partea de drept, pentru un denunț vădit fals parvine răspunderea penală. Deci, domnul Carp, în cazul dat a riscat și dacă omul a mers la acest pas, presupun că are careva motive”, a mai adăugat fostul judecător la CtEDO

Pe de altă parte, juristul Ion Dron este de părere că prin felul în care a fost reținut, ieri, Procurorul General, s-a urmărit înspăimântarea societății: „Autoritățile au considerat că cetățenii acestui stat nu merită să știe pentru ce plătesc bani, nu merită să știe ce se întâmplă în această țară, când niște oameni mascați au descins în instituția Procuraturii Generale, care este un segment al unei puteri în stat – puterea judecătorească, segmentul puterii penale. Atunci când intră mascații, statul este obligat să ne avertizeze că se va întâmpla acets lucru fiindcă astfel de fenomene generează incertitudine, spaimă, frică și o primă concluzie asta se dorește de a băga frica în oameni, pentru că Procurorul General a încercat să vorbească ceea ce știu foarte mulți în cercurile restrânse. Noi discutăm deseori cine, de fapt, controlează R. Moldova, cine, de fapt, decide numirile în funcții.”.

„Procurorul General a spus, luni, foarte foarte multe. Din acest motiv, au decis să-i bage pumnul în gură, să fie reținut și ridicat din funcție”, a concluzionat Ion Dron.

Luni, 4 octombrie, Procurorul General a susținut un briefing de presă, în care a făcut publice secvențe din corespondența lui Morari cu mai mulți reprezentanți ai societății civile, dar și cu Vladimir Gavriliță, consilierul Maiei Sandu, din perioada când era șefă a Guvernului.

„Telefonul de la domnul Morari a fost ridicat la începutul lui 2020 și mai mult de un an, a fost descifrat de Europol și recent, în iunie-iulie am primit un răspuns cu toate materialele respective”, a precizat Stoianoglo.

Potrivit Procurorului General, fostul șef al Procuraturii Anticorupție i-ar fi sugerat consilierului Maiei Sandu din perioada când era prim-ministră, Vladimir Gavriliță, cum să paseze „toată vina pentru eliberarea lui Filat” pe PSRM, în decembrie 2019.

Șeful PG a afirmat, de asemenea, că Viorel Morari, a consultat guvernarea PAS din 2019.

Totodată, Alexandr Stoianoglo a afirmat nu are temei nici juridic și nici moral pentru a-și da demisia.

A doua zi, pe 5 octombrie, Procurorul general și soția sa au fost reținuți de ofițerii PA.

Tot ieri seara, ofițerii SIS au luat cu asalt clădirea PG, înainte de briefingul de presă al lui Stoianoglo.

„Revenim la stat capturat”. Aceasta a fost prima declarație făcută de către Procurorul General, după reținere. Ulterior, el a declarat că acțiunile respective sunt o răzbunare din partea Maiei Sandu.

Evenimentele au fost comentate și de opoziție. Igor Dodon a declarat că reținerea lui Stoianoglo este o greșeală politică fatală, iar Batrîncea a calificat acțiunile drept o răfuială politică.

Totodată, deputat PAS, Olesea Stamate, a declarat că membrilor CSP le-a ajuns cuțitul la os.

Și jurnalista Natalia Morari, care ar fi plecată la Londra, a comentat ultimele acțiuni care au avut loc aseară la sediul Procuraturii Generale. În opinia sa, „până și Plahotniuc poate muri de invidie”, pentru felul în care au decurs lucrurile ieri.

„Serios, adică așa se fac reformele în justiție în Moldova?”, s-a întrebat politologul, Dionis Cenușa, după ce Procurorul General a fost reținut de ofițerii de la SIS. „Multe, multe lucruri de povestit partenerilor externi”, afirmă acesta.

Astăzi, președinta țării, Maia Sandu, a venit cu o reacție, declarând că decizia de ieri de analiză a sesizării care-l vizează pe Procurorul General aparține Consiliului Superior al Procurorilor, iar decizia de reținere a acestuia aparține procurorului desemnat de CSP.

Pe de altă parte, președintele interimar al Platformei DA, Dinu Plîngău, susține că „toată lumea aplaudă fără a înțelege măcar ce s-a întâmplat de fapt”, iar „PAS deține puterea absolută, rămâne să sperăm că o va folosi corect și cu modestie”.

Totodată, fostul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi, declară că acțiunile de ieri, în adresa lui Alexandr Stoianoglo, inclusiv reținerea sa, demonstrează faptul că el este unul dintre cei mai buni Procurori Generali din istoria R. Moldova. Acesta susține că tot ce s-a întâmplat este un atac la adresa independenței Procuraturii, de fapt.


Pub