Înapoi la origini: cum colectăm și folosim apa de ploaie?

Îți amintești cum bunicii noștri de la țară puneau la colțul casei un vas în care se acumula apa de ploaie? 

Ei bine, această practică devine tot mai populară în ultimii ani și în țări ca Olanda sau Germania. Din cauza schimbărilor climatice, a secetei și accesului limitat la resursele potabile cu apă colectarea apelor pluviale devine nu doar o opțiune, ci mai degrabă o necesitate.

Dacă și pe tine te preocupă aceste probleme ecologice, vezi mai jos cum, cât și pentru ce poți colecta apa de ploaie. 

La ce folosim apa de ploaie?

Ecologiștii spun că apa de ploaie poate fi folosită în trei scopuri: menajere, adică spălatul hainelor; tehnice, adică construcții, spălatul mașinilor; și agricole, pentru irigare. Nu este indicată pentru adăparea animalelor, cu atât mai mult pentru prepararea hranei sau spălatul veselei.

Iată trei avantaje ale colectării apelor pluviale: 

  1. generează economii, pentru că nu trebuie să achiți costul apei;
  2. îndepărtează fluxul de apă de lângă casă și nu permite infiltrarea apelor pluviale în pereții locuinței;
  3. direcționează apa de ploaie în grădină fără a-i dăuna. De exemplu, în timpul ploilor puternice apele pluviale pot face adevărate șanțuri în grădină, care pot fi evitate dacă colectezi apa și irigi după necesitate. 

Câtă apă putem colecta?

Cel mai eficient mod este de a colecta apa de ploaie de pe acoperișul casei din gospodăria ta sau a construcțiilor adiacente. Experții de la AgroVisio au prezentat o formulă de calcul pentru cantitatea de apă colectată de pe o suprafaţă:

Qac = Qp x 0,7 x S. 

unde

Qac este cantitatea de apa colectată;

Qp este cantitatea medie de precipitații pe zona (mm/an);

0.7 este coeficientul de scurgere;

S este suprafața acoperișului. 

Experții AgroVisio precizează că 1 mm de precipitații/m2 este echivalent cu 1 l de apă, iar cantitatea medie de precipitații pe an în RM este de 400-500 mm.

De exemplu, dacă avem acoperișul casei de 180 de metri pătrați, rezultă:

Qac = 400 1 x 0.7 x 180 m2 

Qac = 504001

Ca rezultat, pentru a acumula 50.400 l de apă avem nevoie de un rezervor (sau mai multe) de 8.400 l (9 metri cub).

Cum poți acumula apa de ploaie

Există două modalități populare: în butoaie așezate la colțurile caselor sau în rezervoare îngropate în pământ. 

Liliana Botnaru, fondatoarea eco-comunității din localitatea Rîșcova „Eco-Village Moldova”, spune că la „Eco-Village” sunt aplicate ambele sisteme. „Primul este mai puțin costisitor, cel de-al doilea este mai eficient de gestionat”, spune Liliana.

În primul caz au fost instalate așa-zisele eurocuburi, două butoaie de o tonă în care se scurge apa de pe acoperiș. „Avantajul este că aceste butoaie nu sunt costisitoare și ele ușor se instalează. Dezavantajul este că pe timp de iarnă trebuie eliberate de apă. În caz contrar, apa va îngheța și va deforma recipientul”, spune Liliana.

Liliana mai atenționează că cei care optează pentru acest tip de colectare ar trebui să fie atenți ca să nu admită înmulțirea algelor. „Pentru a evita acest lucru, am învelit butoaiele cu rogojină de stuf. În primul rând este un aspect mai plăcut, iar în al doilea rând blochează razele solare care ajută algele să se dezvolte”, explică ea.

Ca să eviți înmulțirea țânțarilor poți folosi o plasă în capacul butoiului. Iar ca să nu se înnămolească pământul sub butoi ar fi bine ca acesta fie să fie ridicat sau sub el să fie pus pietriș. „Cu acest sistem de colectare am a lucrat trei-patru la «Eco-Village» și a demonstrat că este eficient”, spune Liliana Botnaru.

În 2020 comunitatea ecologică de la Rîșcova a decis să se opteze și pentru al doilea sistem de colectare. Au fost îngropate în pământ două cisterne – una de 20 de tone și alta de 28. „Cu acestea am reușit să colectăm în perioada de secetă 40 tone de apă de pe acoperiș”, povestește Liliana.

Experta mai spune că dacă alegi acest sistem de acumulare va trebui să te gândești și la pompe cu care să ridici apa la suprafață. „La noi cu ajutorul pompei apa din rezervorul mare se pompează în una mai mică de 2,5 tone care este instalată pe vârful dealului, la capătul lotului și asta ne permite să irigăm culturile fără pompe suplimentare. Este mai ușor de gestionat, dar e mai costisitor”, explică fondatoarea Eco-Village.

Ea mai spune că e nevoie și de un filtru la țeava de scurgere. „În cazul unui filtru mecanic nu se filtrează prea bine, dar cel puțin împiedică spălarea de pe acoperiș a gunoaielor mai mari, cum ar fi frunzele”. 

„Exemplul poate fi molipsitor”

Schimbările climatice sunt tot mai pronunțate, iar frecvența anilor secetoși crește. În ultimele două decenii, Republica Moldova s-a confruntat cu cinci secete deosebit de severe, care au dus la reducerea semnificativă a producției agricole. Expert-Grup precizează că în urma secetei din anul 2003, producția agricolă a scăzut cu 14%; peste patru ani, în anul 2007, când țara noastră s-a confruntat din nou cu o secetă aspră, producția agricolă a înregistrat o scădere de 23%. Alți doi ani secetoși, 2012 și 2015, au cauzat o descreștere a producției agricole de 22% și, respectiv, de 13%. Anul 2020 se aliniază la aceste statistici sumbre: producția agricolă s-a redus cu aproximativ 25%.

„În 2020 când a fost an secetos, în Râșcova oamenii udau grădinile cu apa din apeduct, dar pentru că în fântânile arteziene a scăzut nivelul apei, rămâneau fără apă potabilă în casă, pentru că nu era suficientă apă pentru tot satul, și pentru băut, și pentru duș, dar și pentru irigarea grădinii”. În aceste condiții, potrivit ei, oamenii care la început se uitau sceptic la sistemul de acumulare de la Eco-Village, după secetă au început să se intereseze de acest sistem. 

Cum se formează ploile acide

Ții minte lecția de biologie, nu? Apa de pe suprafața solului se evaporă sub influența soarelui, iar când aerul cald se amestecă cu cel rece – se formează nori de ploaie. Apa din nori este una curată, pentru că s-a obținut în urma evaporării. Este o apă moale, cu o mineralizare redusă. Totuși, în timp ce picăturile de ploaie cad pe pământ, ele acumulează în sine tot ce este în aer, printre care gaze, unele substanțe organice și anorganice care se dizolvă în apă. De acolo apar și ploile acide. Chiar dacă aerul în unele regiuni este curat, aceasta nu înseamnă că ploaia acidă nu poate cădea în grădina ta, pentru că norii se pot forma în regiunile poluate și ajunge peste tot. Ecologistul Ilia Trombițchi spune că „pentru natură nu există hotare”. 

Din păcate e foarte greu să recunoaștem ploile acide atunci când cade apa din cer, dar poți observa efectul pe care-l au acestea asupra plantelor, ca să eviți colectarea apelor acide. 

Foto: Poză simbol

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.