O noapte furtunoasă la CSP. Ce s-a întâmplat cu Stoianoglo și cine-i ține locul pe durata anchetei

Reținerea procurorului general, Alexandr Stoianoglo, a fost cu siguranță evenimentul zilei de ieri. Totuși, ceea ce s-a întâmplat în acest caz a fost un șir de acțiuni ce au început încă de săptămâna trecută. Astăzi, Consiliul Superior al Procurorilor a ales un nou procuror general interimar, care va ocupa această funcție cât timp durează procedura penală intentată lui Stoianoglo.

Cum a devenit posibilă reținerea procurorului general al RM

După modificările din vară ale legii cu privire la Procuratură, a devenit posibil ca procurorul General să fie evaluat, dar și să fie suspendat din funcție.

Totodată, a suferit schimbări și legea cu privire la CSP, de unde au fost excluși Procurorul General, Procurorul General al Găgăuziei și au fost introduși o serie de membri noi. Totodată, pentru că funcția de Avocat a Poporului era vacantă, aceasta a fost ocupată de Natalia Moloșag, care anterior a reprezentat-o în instanțe pe candidata electorală Maia Sandu. Astfel, în CSP s-au creat condițiile de a porni anumite acțiuni contra Procurorului General.

De ce este acuzat Stoianoglo

Pe 30 septembrie, deputatul PAS, Lilian Carp a venit la ședința CSP cu o sesizare cu privire la săvârșirea unor potențiale infracțiuni de către Alexandru Stoianoglo. Ordonanța de urmărire penală nu a fost făcută publică deocamdată. Totuși acuzațiile formulate de deputat sună în felul următor:

  • Carp s-a referit la faptul că în anul 2011, pe când Stoianoglo ocupa funcția de președinte a Comisiei de Securitate Națională, la Parlamentul R. Moldova, acesta a înaintat mai multe amendamente și un raport la legea cu privire la combaterea spălării banilor și finanțării terorismului. Anume acele modificări, promovate de Stoianoglo pe când era membru de comisie, au permis desfășurarea așa-numitului „Laundromat” pe teritoriului R. Moldova (spălarea prin intermediul instanțelor moldovenești și ucrainene a peste 20 de miliarde de dolari rusești proveniți din surse obscure).
  • O altă învinuire era că Stoianoglo ar fi renunțat în mod abuziv la acuzațiile statului împotriva lui Veaceslav Platon, om de afaceri controversat, care ar fi fost implicat în operațiunea „Laundromat”. Respectiv, Stoianoglo a folosit o acțiune unilaterală și specială, foarte rar utilizată de un procuror general.
  • I s-au mai imputat inclusiv câteva acuzații pentru completarea eronată a declarației de avere și interese, omițând câteva proprietăți deținute de soția acestuia în Ucraina.
  • Plus la toate, Stoianoglo e învinuit de acordarea unei indemnizații procurorului Dumitru Chitoroagă, deși, legea ar interzice expres această acțiune în cazul în care beneficiarul este urmărit penal.

Suspendarea procurorului

Demersul lui Carp a fost examinat peste o săptămână de membrii CSP, care după o ședință de câteva ore, l-a aprobat. Anunțul a fost făcut de președinta Consiliului, Angela Motuzoc. Deși au existat opinii separate în legătură cu această decizie, CSP l-a desemnat pe Victor Furtună, procuror în Procuratura Anticorupție, să examineze acuzațiile aduse lui Stoianoglo de către deputatul Carp.

După alte câteva ore, în procurorul Victor Furtună anunță că a pornit urmărirea penală împotriva lui Stoianoglo, și inițiază suspendarea din funcție a acestuia, pe durata desfășurării anchetei. În mai puțin de jumătate de oră, presa a fost invitată de echipa lui Stoianoglo la un briefing de presă la Procuratura Generală.

Conferința de presă nu a mai avut loc. În timp ce jurnaliștii așteptau procurorul General la declarații, în clădire au intrat mascații SIS și Procurorul de caz Victor Furtună. Aceștia l-au reținut pe Alexandru Stoianoglo pentru 72 de ore. Tot ieri, au avut loc percheziții la domiciliul acestuia.

Stoianoglo se află în prezent într-un izolator de detenție preventivă. Procurorii pot cere aplicarea arestui preventiv de 30 de zile. Dacă nu o vor cere, iar un asemenea demers încă nu a fost înregistrat, Stoianoglo va fi eliberat.

Deocamdată, pentru că Stoianoglo este suspendat din funcție pe perioada anchetei. Ea poate dura mai mult timp, iar în tot acest timp procurorul general interimar se află în funcție.

Astăzi, doi adjuncți ai lui Stoianoglo, Ruslan Popov și Iurie Perevoznic au spus că „s-a încălcat flagrant legea” pentru că „procurorului nu i s-a dat cuvântul în cadrul ședinței CSP în care se analiza pornirea investigațiilor, dar și nu s-au analizat 4 cereri de recuzare în privința unor membri ai CSP”.

Totodată, Perevoznic a declarat că ei recunosc greșeala în cazul îndemnizației acordate lui Chitoroagă. „Acești bani au fost întorși înapoi în buget, sunt recipise în acest sens”, a spus acesta. Perevoznic a mai adăugat că Stoianoglo deja contestase, în jurul orei 16, demersul CSP.

Cine-i procurorul interimar

În aceeași seară, Sergiu Litvinenco a propus ca CSP să se adune să aleagă un procuror general interimar. Ședința nu a avut cvorum la ora 20:00, pe 5 octombrie. O a doua tentativă are loc pe astăzi, 6 octombrie. Cele două candidaturi înaintate sunt Dumitru Robu (fost procuror general interimar în 2019, când la guvernare erau PAS și PPDA alături de socialiști) și Victoria Furtună (cea care a instrumentat dosarul fostului Ministru al Transportului, Iurie Chirinciuc, condamnat la doi ani cu suspendare pentru un caz de corupție).

Într-un final, Dumitru Robu a fost numit în calitate de procuror general interimar.

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.