Un nou împrumut de 23,5 milioane de euro de la BERD pentru CFM. Cum vor fi folosiți banii

06 Oct. 2021, 15:22
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
06 Oct. 2021, 15:22 // Actual //  MD Bani

Infrastructura esențială feroviară va fi  modernizată. Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) oferă operatorului feroviar național Calea Ferată din Moldova un împrumut suplimentar de 23,5 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii esențiale.

Noul împrumut vine după acordarea unui alt pachet financiar de 110 milioane de euro oferit în comun de către BERD, Banca Europeană de Investiții (BEI) și Uniunea Europeană (UE), negociat în 2014 și debursat în 2017, pentru modernizarea infrastructurii feroviare, achiziționarea materialului rulant nou și sprijinirea procesului de reformare a întreprinderii de stat. Guvernul Republicii Moldova a solicitat noua finanțare pentru a continua modernizarea infrastructurii.

Cu suportul UE au fost achiziționate și puse în exploatare 12 locomotive noi. De asemenea, a fost efectuat un studiu de fezabilitate privind lucrările de reabilitare și lucrările pe tronsonul de cale ferată Bender-Căușeni-Basarabeasca-Etulia-Giurgiulești vor începe curând. În plus, Calea Ferată din Moldova se pregătește să lanseze o licitație pentru un sistem informațional de management al consumului energetic (EMIS), pentru o planificare, monitorizare mai eficientă și mai rentabilă a consumului energetic.

„Banii vor fi alocați pentru modernizarea infrastructurii căii ferate pe tronsonul Bender-Căușeni-Basarabeasca-Etulia-Giurgiulești, acest segment fiind cel mai aglomerat tronson de cale ferată din țară, care asigură tranzitul de mărfuri din România și Ucraina, a declarat Andrei Spînu, Viceprim-ministru, Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Acesta a adăugat: „Reanimarea sectorului abia începe. Gestionarea banilor eficient, cu maximă responsabilitate și disciplină, acest sector va căpăta o nouă imagine.”

Potrivit lui Matteo Patrone, Directorul Executiv al BERD, pentru Europa de Est și Caucaz finanțarea oferită va avea numeroase beneficii atât pentru comerț, economie, cât și pentru oameni, în general.

„Căile ferate moderne înseamnă un transport mai sigur și mai eficient pentru pasageri, și mărfuri. Finanțarea noastră va îmbunătăți eficiența operațională și guvernanța corporativă la Calea Ferată din Moldova și va aduce beneficii importante pentru comerț, economie și viața oamenilor din Moldova.”

BERD este principalul investitor instituțional din Moldova. Până în prezent, banca a investit peste 1,4 miliarde de euro prin 146 de proiecte în diferite sectoare ale economiei țării. De asemenea, a oferit servicii de consultanță pentru mai mult de 1.000 de întreprinderi mici.

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 12:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 12:18 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut public faptul că pentru a remedia situația restanțelor salariale ale angajaților de la Calea Ferată a Moldovei, guvernul va recurge la un credit în valoare de 35 de milioane de lei. Acest credit va fi obținut de la Loteria Moldovei, o întreprindere cu capital majoritar de stat, cunoscută în principal pentru activitățile sale de jocuri de noroc.

Acești bani sunt pentru achitarea salariilor timp de o lună.

Potrivit declarațiilor ministrului Spînu, făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră”, această mișcare financiară este parte a unui plan de achitare a salariilor, însă nu a oferit detalii despre condițiile împrumutului oferit de Loteria Moldovei. A precizat că doar că e o decizie a consiliilor celor două companii și că există un contract. Cu toate acestea, decizia de a lua un împrumut de la Loteria Moldovei a stârnit întrebări și discuții în mediul public, cu privire la raționalitatea acestei alegeri și la implicațiile pe termen lung.

În timp ce oficialii guvernamentali au asigurat că această mișcare este parte a unei strategii gândite cu atenție pentru a asigura viabilitatea financiară a Căii Ferate a Moldovei, mulți rămân curioși să vadă cum se va derula acest proces și care vor fi efectele pe termen lung ale acestei decizii neconvenționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău