Zahărul – prietenul sau dușmanul tău?

cover-zahăr-prieten-sua-dușman

Înainte să răspunzi la această întrebare, gândește-te că zahărul te urmărește pretutindeni – atât în produsele dulci de la cafenele, cât și în cele sărate sau aparent neutre de pe rafturile magazinelor. Iată de ce nu este de mirare că un moldovean consumă zilnic în jur de 125 grame sau de 5 ori mai mult zahăr decât are, de fapt, nevoie.

Ce este zahărul?

Conform definiției clasice, zahărul este un produs alimentar obținut în mod industrial din sfecla sau trestia de zahăr. Între aceste două surse ale zahărului nu există nicio diferență, pentru că produsul final este același din punct de vedere chimic – zaharoza alcătuită în mod egal din glucoză și fructoză. 

Spre deosebire de zahărul natural din fructe, legume, cereale și lactate, zahărul adăugat artificial în produse generează un șir de efecte nocive, produse de modul în care este prelucrat acesta în organism.

Ce se întâmplă cu zahărul în corp?

Ajungând în corp, zaharoza se absoarbe rapid în formă de glucoză și fructoză, astfel încât zahărul din sânge crește brusc. Sub influența hormonului insulina, o mică parte a acestuia este utilizată de celule, asta este transformată în rezerve de glicogen în ficat și mușchi, iar cea mai mare parte este depusă în rezervele de grăsime. Iată de ce consumul exagerat de zahăr aduce cu sine și kilograme în plus. De fapt, acesta a îngrășat, la propriu, fiecare al doilea moldovean. 

Pe termen scurt, așteptând energie de la consumul de zahăr, o obținem pentru mai puțin de o oră. După aceasta, potrivit unui studiu din 2019, ne putem simți obosiți, deprimați și înfometați.

Cu timpul, ce se poate întâmpla?

În timp, organismul nu mai face față excesului de zahăr. Celulele care au nevoie de glucoză nu o mai primesc, deoarece devin rezistente la insulină. Astfel, celulele sunt flămânde, zahărul din sânge crește, iar odată cu el – și riscul apariției diabetului zaharat de tip 2 și cel al cancerului. Potrivit unui studiu cu durata de 22 de ani (1991-2013), persoanele care consumă zahăr în exces riscă să sufere de cancer cu 59% mai frecvent decât cei care nu o fac. 

Pe lângă aceasta, o serie de studii demonstrează legătura dintre consumul excesiv de zahăr și hipertensiunea arterială (2011, SUA și Marea Britanie), maladia ficatului gras (2021, Elveția), cariile dentare (2017, OMS), acneea (2018, China), ba chiar și îmbătrânirea pielii (2015, SUA).

Ce este consumul excesiv de zahăr?

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă ca energia primită de pe seama zahărului să nu depășească 10% din caloriile consumate în fiecare zi – atât în cazul adulților, cât și al copiilor. Pentru a evita riscurile pentru sănătate este recomandat un consum de 25 g de zahăr, adică 5 lingurițe pe zi.

Urmărind această afirmație, ceea ce este consumat peste limita recomandată poate fi clasificat drept „consum excesiv de zahăr”.

Cum se întâmplă să consumăm prea mult zahăr?

Excesul de zahăr în meniu apare din cauza consumului produselor bogate în el și evitarea citirii etichetelor alimentare. Printre cele mai bogate în zahăr produse alimentare se numără cele de patiserie, băuturile dulci și carbogazoase, sucurile și conservele din comerț, iaurtul și brânzeturile dulci, înghețata, bomboanele, acadelele, bezelele, gumele, pâinea și cerealele pentru micul dejun, ketchupul și sosurile, carnea procesată și băuturile alcoolice. 

Acum, te îndemnăm să răspunzi la întrebarea – este oare zahărul prietenul sau dușmanul tău?


„Redu zahărul – alege ce mănânci!” este o campanie de informare a Ministerului Sănătății, și Agenției Naționale pentru Sănătate Publică susținută în cadrul activităților de promovare a sănătății a Proiectului moldo-elvețian „Viața sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”, finanțat de Biroul de cooperare al Elveției și realizat de Institutul Elveției Tropical și de Sănătate Publică. Elveția este unul dintre cei mai mari donatori în domeniul sănătății pentru Republica Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente