image
Sursa foto: foto simbol

Rusia anunţă o nouă zi cu bilanţ record de decese provocate de Covid

Rusia a anunţat marţi un nou record de decese de pe urma COVID-19, 895, înregistrate în ultimele 24 de ore, pe fondul unui val epidemic provocat de varianta Delta a coronavirusului şi al unei campanii de vaccinare desfăşurate într-un ritm foarte lent, transmite AFP, citată de Agerpres.

În cursul săptămânii trecute, Rusia raportase patru recorduri consecutive de decese.

Numărul oficial al deceselor de COVID-19 a ajuns la 211.696, ceea ce face din Rusia ţara cea mai îndoliată din Europa, însă bilanţul real este mult mai grav.

Institutul de statistică Rosstat, care lucrează cu o definiţie mai largă a morţilor cauzate de COVID-19, raporta la sfârşitul lunii iulie peste 350.000 de decese.

Numărul cazurilor noi de infectare continuă să crească, marţi ajungând la 25.110, dintre care 3.827 la Moscova şi 1.894 la Sankt Petersburg, al doilea oraş al ţării.

„Dinamica (epidemiei) pe care o observăm în ultimele zile suscită o gravă preocupare. Rata de morbiditate creşte în majoritatea regiunilor', a afirmat luni premierul Mihail Mişustin, în cadrul unei reuniuni guvernamentale privind lupta contra răspândirii coronavirusului.

Cu toate acestea, nu au fost anunţate restricţii sanitare sau măsuri de lockdown, autorităţile preferând în continuare să menţină deschisă economia.

De la mijlocul lunii iunie, Rusia este puternic lovită de varianta Delta, mai contagioasă, a noului coronavirus.

Propagarea acesteia este favorizată de o campanie lentă de vaccinare, de refuzul autorităţilor de a introduce măsuri sanitare mai stricte şi de slaba conformare a populaţie la purtarea măştii de protecţie.

Conform datelor site-ului specializat Gogov, doar 29,3% dintre ruşi sunt complet vaccinaţi, deşi în Rusia există mai multe vaccinuri produse în ţară.

Potrivit agenţiei Reuters, preşedinta Consiliului Federaţiei Ruse (camera legislativă superioară), Valentina Matvienko, a spus marţi că ministrul de finanţe Anton Siluanov a intrat în autoizolare.

„Vă urăm să vă faceţi bine cât mai curând posibil şi să ieşiţi din regimul de autoizolare”, i-a transmis Matvienko lui Siluanov, care s-a alăturat prin videoconferinţă audierilor pe tema bugetului în camera legislativă superioară.

Matvienko nu a spus explicit că Siluanov se află în această situaţie din cauza COVID-19, la câteva zile după ce preşedintele Vladimir Putin a încheiat o perioadă de două săptămâni de autoizolare după ce zeci de persoane din anturajul său s-au infectat cu noul coronavirus.

Noutăţile partenerilor

comentarii: