A condus și cauza penală a fostului șef PCCOCS, Nicolae Chitoroagă. Cine este procurorul care va examina învinuirile aduse lui Stoianoglo

Procurorul Victor Furtună, din cadrul Procuraturii Anticorupție, desemnat de CSP, în cadrul ședinței de astăzi, pentru a examina sesizarea depusă de către deputatul Lilian Carp în adresa șefului PG, Alexandr Stoianoglo, a fost, în 2019, procurorul pe caz în dosarul intentat pe numele fostului șef PCCOCS, Nicolae Chitoroagă. La sfârșitul lui 2019, Stoianoglo declara că după ce fostul șef al PA, Viorel Morari, a fost restabilit în funcție „primul lucru pe care l-a făcut a fost să se răfuiască cu Nicolae Chitoroagă, l-a arestat și l-a îndepărtat din funcție”. 

Foto: captura ecran anticorupție.md

Victor Furtună activează în cadrul Procuraturii Anticorupție din aprilie 2019. În același an, el a fost numit procuror pe caz în dosarul inițiat pe numele fostului șef al Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate și Cazuri Speciale, Nicolae Chitoroagă, care a fost reținut pe data de 21 noiembrie 2019, iar ulterior, a fost pus sub învinuire pe faptul îmbogățirii ilicite, conform art.330/2 alin.(2) Cod Penal.

La începutul lunii decembrie 2019, Chitoroagă a fost suspendat din funcția de procuror al Procuraturii municipale Chișinău, pe perioada urmăririi penale, în urma unui demers înaintat de Alexandr Stoianoglo la CSP.

Peste câteva zile, șeful PG relata, la o emisiune, că în cadrul celor două procuraturi separate din cadrul PG, PCCOCS și PA, s-au format adevărate grupări care au luptat între ele șu au concurat, pe vremea când erau conduse de Nicolae Chitoroagă și, respectiv, Viorel Morari.

„Când a plecat Morari, toți credeau că e un singur motiv, scandalul cu reținerea omului de afaceri Andrei Tranga și faptul că a insistat procurorul general de atunci, Harunjen, pe demisie. Dar în scurt timp Harunjen a fost demis și el. Morari a fost restabilit ilegal în funcție și primul lucru pe care l-a făcut a fost să se răfuiască cu Nicolae Chitoroagă, l-a arestat și l-a îndepărtat din funcție. A fost o vendetă între două procuraturi, erau grupări adevărate. Apoi Morari l-a numit pe unul din apropiații săi, Compan, șef interimar la PCCOCS și a început să controleze toată procuratura”, a precizat Stoianoglo.

„Nu este nimic personal între mine și Morari, nu am organizat niciun război, dar el are susținere politică în spate, altfel nu și-ar fi permis să facă pașii pe care i-a făcut”, a mai adăugat atunci Stoianoglo.

Astăzi, CSP l-a desemnat pe același procuror din cadrul Procuraturii Anticorupție, Victor Furtună, să examineze aspectele invocate în sesizarea deputatului PAS Lilian Carp, vizând „pretinsele acțiuni ilegale comise de Procurorul General al R. Moldova, Alexandr Stoianoglo”.

Totodată, șefa CSP, Angela Motuzoc, a anunțat că „sunt și opinii separate în ceea ce privește desemnarea domnului Furtună, admiterea acestei adresări, care vor fi publicate împreună cu hotărârea”.


Pub