Procuratura Generală, decapitată: Stoianoglo, suspendat din funcție și anchetat penal

Procurorul Anticorupție Victor Furtună, desemnat de CSP pentru a examina sesizarea depusă de către deputatul Lilian Carp în adresa șefului PG, Alexandr Stoianoglo, a decis pornirea urmăririi penale împotriva șefului PG. Acesta a informat președinta Consiliului Superior al Procurorilor, Angela Motuzoc, despre decizia luată. În acest context, Stoianoglo a fost suspendat din funcție și totodată, au fost suspendați și adjuncții acestuia.

Foto: UNIMEDIA

Potrivit documentului transmis șefei CSP, „a fost pornită urmărirea penală în baza infracțiunii prevăzute de art. 327, al.3 din Codul Penal, pe faptul abuzului de serviciu comis de ex-președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului, Alexandr Stoianoglo”.

Totodată, a fost pornită urmărirea penală în privința Procurorului General Alexandr Stoianoglo, „fiind identificată bănuiala rezonabilă în săvârșirea infracțiunilor prevăzute de art. 327, al.3, art.324, al.3, lit. a și c, art.327, al.3 lit b din Codul Penal.

„În condiţiile art.270 alin.(7) din Codul de procedură penală, Procurorul General se suspendă de drept pe perioada urmăririi penale”, a menționat ministruș Justiției, Sergiu Litvinenco.

De asemenea, prin efectul legii (art.18 alin.(4) Legea nr.3/2016 cu privire la Procuratură, sunt suspendați de drept și adjuncții Procurorului General.

Legea prevede că CSP se convoacă în ședință în 5 zile de la intervenirea unei astfel de situații, pentru a selecta și a propune Președintelui țării un Procuror General interimar.

Astăzi, CSP l-a desemnat pe același procuror din cadrul Procuraturii Anticorupție, Victor Furtună, să examineze aspectele invocate în sesizarea deputatului PAS Lilian Carp, vizând „pretinsele acțiuni ilegale comise de Procurorul General al R. Moldova, Alexandr Stoianoglo”.

Totodată, șefa CSP, Angela Motuzoc, a anunțat că „sunt și opinii separate în ceea ce privește desemnarea domnului Furtună, admiterea acestei adresări, care vor fi publicate împreună cu hotărârea”.

Victor Furtună activează în cadrul Procuraturii Anticorupție din aprilie 2019. În același an, el a fost numit procuror pe caz în dosarul inițiat pe numele fostului șef al Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate și Cazuri Speciale, Nicolae Chitoroagă, care a fost reținut pe data de 21 noiembrie 2019, iar ulterior, a fost pus sub învinuire pe faptul îmbogățirii ilicite, conform art.330/2 alin.(2) Cod Penal.

Procurorul General s-a prezentat astăzi la ședința CSP, pentru a prezenta o cerere președintei Consiliului, Angela Motuzoc, în timp ce era examinată sesizarea deputatului Lilian Carp ce-l vizează. Acesta însă nu a putut da citire cererii, deoarece a fost întrerupt de ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, care a venit cu mai multe replici în adresa lui.


Pub