Cele 4 capete de acuzare pe care au fost reținuți soții Stoianoglo: În unul sunt vizate firmele lui Platon din Kiev, despre care a anunțat Viorel Morari

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a numit cele patru capete de acuzare pentru care Procurorul General, Alexandr Stoianoglo și soția acestuia au fost reținuți în această seară. Declarațiile au fost făcute la sediul Procuraturii Generale.

Foto: UNIMEDIA

„- Indemnizația care a fost acordată domnului Chitoroaga ilegal, deși legea spune clar că dacă omul este urmărit penal nu ai dreptul să-i acorzi indemnizație. 

Proprietățile deținute de soția domnului Stoianoglo în Ucraina. O firmă care este de fapt deținută de Platon.

- Renunțarea la învinuire în cazul lui Platon, toate lucrurile sunt legate de Platon;

- Semnarea raportului referitor la proiectul privind modificarea Legii cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, prin care s-ar fi permis unor companii străine să efectueze spălări de bani în Republica Moldova”, a declarat Litvinenco, în fața Procuraturii.

La începutul anului 2021, șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a lansat mai multe acuzații la adresa șefului instituției de urmărire penală, cu implicarea soției acestuia. Potrivit acestuia, soția lui Alexandr Stoianoglo ar fi beneficiara unor companii din Ucraina, în spatele cărora se află Veaceslav Platon.

Ulterior autoritățile din Ucraina au anunțat că au inițiat un dosar penal. Atât Platon, cât și Alexandr Stoianoglo declară că nu sunt la curent cu asemenea modificări, iar acestea s-au produs ilegal pentru a „discredita Procurorul General”.

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo și soția sa, au fost reținuți de ofițerii PA.

Tot în această seară, ofițerii SIS au luat cu asalt clădirea PG, înainte de briefingul de presă al lui Stoianoglo.

Briefingul de presă programat pentru ora 18:00 s-a amânat. Procurorul General, Alexandru Stoianoglo, urma să vină cu primele declarații după suspendarea sa, dar și a adjuncților săi din funcție.

Procurorul Anticorupție Victor Furtună, desemnat de CSP pentru a examina sesizarea depusă de către deputatul Lilian Carp în adresa șefului PG, Alexandr Stoianoglo, a decis pornirea urmăririi penale împotriva șefului PG. Acesta a informat președinta Consiliului Superior al Procurorilor, Angela Motuzoc, despre decizia luată. În acest context, Stoiaoglo a fost suspendat din funcție.

Consiliul Superior al Procurorilor s-a întrunit astăzi în ședință, pentru a examina un singur subiect - cel cu privire la sesizarea ce-l vizează pe Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, depusă de deputatul PAS, Lilian Carp.

Procurorul General s-a prezentat astăzi la ședința CSP, pentru a prezenta o cerere președintei Consiliului, Angela Motuzoc, în timp ce era examinată sesizarea deputatului Lilian Carp ce-l vizează pe șeful PG. Acesta însă nu a putut da citire cererii, deoarece a fost întrerupt de ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, care a venit cu mai multe replici în adresa lui.


Pub