‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 23 aprilie, 2024
16.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriLilian Țapu: „Există și solicitări de a interzice complet importurile de mere în Rusia”

Lilian Țapu: „Există și solicitări de a interzice complet importurile de mere în Rusia”

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Problemele legate de posibilitatea comercializării producției de mere a cauzat scăderea profiturilor, iar la unii agenți economici – și scăderea locurilor de muncă.

Agenții economici nu își pot vinde producția la prețul scontat, deoarece intermediarii specializați pe exportul merelor nu acceptă toate soiurile și în acest an oferă un preț en gros mult mai mic.

„Dacă anul trecut prețul practicat de intermediari era în medie de 7-8 lei/kg, în acest an prețul este de 2,5-3 lei, iar la soiuri exclusive: 5-7 lei”, a declarat pentru IPN primarul satului Colicăuți, raionul Briceni, Lilian Țapu.

La întrebarea: „Cum procedează, în actualele condiții, agenții economici cu roada culeasă?”, Lilian Țapu a răspuns că agenții economici care își permit depozitează roada în frigidere. Dar sunt și din cei care au rămas cu roada în livezi.

O cauză a greutăților cu care se confruntă producătorii de mere din nordul țării ține de majorarea taxelor de import de către Federația Rusă: de la 1 000 de dolari SUA taxa a crescut la 3 000 de dolari pentru un camion care transportă mere.

Autoritățile ruse explică ridicarea taxei prin creșterea producției locale. Pentru a proteja interesele economice ale agenților economici ruși, autoritățile de la Moscova au majorat taxele de import pentru producția de mere.

Mai mult decât atât, cercurile de afaceri din Rusia solicită stabilirea unor cote de import ale merelor din Republica Moldova, după exemplul Uniunii Europene.

„Există și solicitări de a interzice complet importurile de mere în Rusia”, a specificat Lilian Țapu.

‹ adv ›

În opinia primarului de la Colicăuți, căile de soluționare a problemelor producătorilor de mere sunt: creșterea calității producției de mere (de la merele de calitatea I-a să se treacă la cele de calitate superioară), creșterea nivelului de subvenționare a producției (în UE subvențiile la hectar sunt de circa 200 de euro, dar ele diferă în funcție de culturile agricole).

Vlad Gamureac, șeful unei întreprinderi de producție a merelor din Colicăuți a declarat pentru IPN că firma sa abia a început culesul, căci practică soiuri târzii. Dacă prețul de vânzare va scădea măcar cu 1 leu, pierderile agentului economic vor fi de circa 2 milioane de lei. În acest moment, Vlad Gamureac nu este sigur că întreprinderea sa va înregistra profit sau nu știe cât de mare va fi profitul.

„Noi depunem merele la depozit – frigider. Preconizăm să le vindem de Anul Nou sau după. Dacă le vom vinde măcar cu 6-6,50 lei, profitul va fi de 1 leu la kg”, a specificat Vlad Gamureac.

Un alt producător de mere din Colicăuți, Anatolie Jumiga, a declarat pentru IPN că „ramura pomiculturii cu încetul se duce de râpă”. Acum este în proces de defrișare a 11 ha de livadă. Pentru acest an are o datorie de 1 milion lei pentru credite destinate procurării pesticidelor, la care se adaugă o datorie de 300 000 lei de anul trecut. În acest an a crescut și plata pentru lucrătorii agricoli angajați la cules: de la 250 lei anul trecut, în acest an sunt plătiți cu 300 lei pe zi. Întreținerea tehnicii agricole s-a scumpit: uleiul tehnic, de la 18 lei a crescut la 30 de lei pe litru. Motorina a crescut simțitor.

„Schemele rețelelor de magazine de piese de schimb – începând de la cauciucuri și terminând cu piese vitale pentru funcționarea mașinilor – s-a scumpit și ele foarte mult”, a menționat Anatolie Jumiga.

‹ adv ›

În opinia producătorilor agricoli, statul trebuie să adopte o abordare complexă a problemelor producătorilor de mere. 

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›