image
Sursa foto: politia.md

Poliția a găsit noi membri ai grupării infracționale internaționale specializate în spălare de bani de 7 milioane de euro

Ofițerii Direcției investigații infracțiuni spălarea banilor și finanțarea terorismului a Inspectoratul Național de Investigații, procurorii Procuraturii Anticorupție, cu suportul și în colaborare cu Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism din România, au identificat și neutralizat alți patru membri ai grupului infracțional organizat de talie internațională, specializat în săvârșirea infracțiunilor de spălare de bani în proporții deosebit de mari, înșelăciune, fraudă informatică, confecționarea, deținerea, vânzarea sau folosirea documentelor false, care își desfășurau activitatea ilegală infracțională pe teritoriul mai multor state.

Cei patru bărbați au vârste cuprinse între 35 și 50 de ani, doi dintre ei fiind din raionul Strășeni, iar alții doi din regiunea Transnistreană.

Anterior, în luna februarie curent, în cadrul aceleiași cauze penale pornite în iunie 2020, a fost reținut pe teritoriul Republicii Moldova, unul din membrii grupului, care era un bărbat de 48 de ani, locuitor al municipiului Chișinău.

Conturile bancare utilizate de membrii grupării erau deschise în Republica Moldova, România, Slovacia, Polonia, Cehia, Spania, Italia, Marea Britanie, Germania și altele, gruparea fiind cunoscută pe piața spălării banilor din Europa.

În perioada anilor 2018-2020, în conturile bancare, deschise pe numele mai multor persoane în entitățile bancare din Republica Moldova au fost identificate tranzacții suspecte, manifestate prin recepționarea în aceste conturi a unor sume impunătoare din conturile din străinătate, care ulterior erau retrase prin intermediul bancomatelor din țările europene.

Astfel, au fost identificați mai mulți membri ai grupului infracțional organizat, care racolau persoane din Republica Moldova convingându-le să-și deschidă pe numele lor, mai multe conturi la diferite bănci din Republica Moldova și din străinătate.

Titularii conturilor erau dintre persoanele fără posibilități financiare iar pentru deschiderea acestora primeau între 50 și 100 de euro, folosind acte de identitate reale sau false, oferind ca date de contact numere de telefon indicate de către racolatori.

Astfel, în perioada menționată, pe conturile acestor persoane au fost recepționate mijloace bănești în sumă totală de circa 7 milioane de euro, care ulterior au fost ridicate în numerar, în ziua transferului sau în zilele imediat următoare, de alți membri ai grupului infracțional organizat la bancomate din România, Slovacia, Marea Britanie, etc.

Ulterior, în cadrul unui grup comun de lucru cu autoritățile din România s-a stabilit, că mijloacele bănești parvenite pe conturile bancare deschise în entitățile din Republica Moldova, provin din activități infracționale de înșelăciune și fraude informatice de la victime din statele europene, în special din Spania.

De regulă, victimele erau reprezentanți ai autorităților publice, ai instituțiilor publice sau instituțiilor de interes public. Modalitatea de săvârșire a înșelăciunii și a fraudei informatice era realizată prin inducerea în eroare a angajaților acestor instituții.

Astfel, membrii grupării contactau telefonic reprezentantul instituției și își atribuiau calitatea de angajat al unui furnizor, iar în cursul convorbirii, comunicau schimbarea conturilor bancare în care urmau a fi efectuate plățile aferente facturilor scadente și viitoare. La scurt timp după finalizarea discuției telefonice, instituția primea un mesaj pe e-mail, care conținea o adresă și datele de contact ale furnizorului și prin care se solicita efectuarea plăților într-un alt cont bancar, decât cel utilizat de obicei.

După recepționarea banilor în conturile bancare ale intermediarilor, un alt membru al grupării, redirecționa sumele de bani în alte conturi bancare, fiind mai apoi retrase în numerar de la bancomate din România, Slovacia, Marea Britanie și alte state europene.

Până în prezent au fost efectuate un șir de acțiuni de urmărire penală, totodată fiind aplicat sechestru pe mijloace bănești în sumă de 120 000 de euro.

În continuare, procurorii și polițiștii desfășoară acțiuni comune cu organele de drept ale altor state europene, în vederea stabilirii și documentării tuturor membrilor grupării infracționale internaționale și atragerii la răspundere penală a acestora, precum și recuperării prejudiciului cauzat, ca rezultat al infracțiunilor comise.

Conform legislației penale, persoanele vinovate riscă pedeapsă cu închisoarea de până la 10 ani și privarea de dreptul de a ocupa funcții pe o anumită perioadă.

Orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată, iar cercetările în acest caz continuă.

Noutăţile partenerilor

comentarii: