image
Sursa foto: Nadejda Roșcovanu//Jurnal.md

Procurorul general: „Viorel Morari îi raporta orice mișcare lui Peter Michalko și-l aproviziona din plin cu materiale”

Procurorul General Alexandr Stoianoglo acuză din nou actuala guvernare, inclusiv pe președintele țării Maia Sandu de „atac concertat” asupra sa și spune că a devenit „principala țintă a noii guvernări”.

Alexandr Stoianoglo spune că la începutul anului 2020 telefonul fostului procuror șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a fost ridicat și a fost descifrată toată informația de EUROPOL, iar recent Procuratura Generală a primit un raport.

„Investigând dosarul împotriva principalului mafiot din istoria Procuraturii Republicii Moldova, fostul șef al Procuraturii Anticorupție, am reușit, în condiții legale și cu suportul experților EUROPOL, să decodăm și să descifrăm corespondența de pe unul din telefoanele utilizate de către Viorel Morari. Datele pe care am reușit să le analizăm demonstrează clar cum și cu ajutorul cui, fostul șef al Procuraturii Anticorupție a manipulat opinia publică și mai continuă să o facă pentru a discredita activitatea Procuraturii și a Procurorului General.Descifrările oferite de EUROPOL devoalează esența concursului la funcția de Procuror General, organizat de ”oamenii buni”, arată cum puterea vede activitatea Procuraturii, ce fel de Procuror General și-au dorit și cel mai important, de ce se aspiră atât de mult la acest fotoliu.Așadar, în septembrie 2019,fiind restabilit în mod ilegal în funcția de Procuror Anticorupție, Viorel Morari s-a aflat într-o comunicare strânsă cu reprezentanții puterii de atunci, consultându-i și oferindu-le serviciile sale, lucruri incompatibile cu statutul de procuror”, susține Stoianoglo.

Alexandr Stoianoglo mai spune că fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a consultat guvernarea PAS din 2019.

„4 noiembrie 2019 – perioada desfășurării Concursului pentru selectarea candidaților la funcția de Procuror General. În corespondența sa cu Vladimir Gavriliță (consultantul, la acea vreme, a premierului Maia Sandu responsabil pe domeniul organelor de forță și prevenirea spălării banilor), Viorel Morari îi expediază un proiect de scrisoare pentru discreditarea unuia dintre candidați la funcția de Procuror General – Veaceslav Soltan. După recepționarea respectivului proiect de scrisoare, Vladimir Gavriliță îi sugerează anumite modificări în text pentru ca argumentele să fie mai plauzibile. Recomandările sugerate de Gavriliță sunt introduse de către șeful Procuraturii Anticorupție în textul scrisorii, iar documentul final - transmis pe numele secretarului general al Guvernului, Andrei Spânu, prin intermediul șoferului șefului PA. Aflăm, așadar, că practicile statului capturat, de înlăturare a concurenților prin instrumente penale, având la bază făcături, continuau chiar dacă, aparent, elitele oligarhice fusese înlăturate de la conducerea statului”, afirmă Stoianoglo.

Mai mult, procurorul general susține că fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, l-ar fi informat cu regularitate pe fostul șef al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko cu informații din cadrul instituției.

„Reprezentanții Uniunii Europene, la fel, se regăsesc printre apărătorii aprigi ai lui Viorel Morari, deși nu e de mirare. Or, anume acest reprezentant al UE la Chișinău a fost în relații destul de prietenești și cu elita politică din timpul statului capturat. Da, ați intuit corect, este vorba despre Peter Michalko, Ambasadorul UE în RM din ultimii patru ani, care la fel, a fost într-o corespondență directă și apropiată cu fostul șef al Procuraturii Anticorupție. Viorel Morari îi raporta orice mișcare și-l „aproviziona” din plin cu materiale de uz intern, acte procesuale în interesele sale și împotriva PG. Consecințele unei asemenea apropieri de conducerea Delegației UE la Chișinău sunt evidente, având în vedere bogata rețea de ONG-uri de media, experți în politici și reforme, care evident sunt finanțați pentru a fi independenți”, a declarat Alexandr Stoianoglo în cadrul briefingului de presă de astăzi.

Evenimentul poate fi urmărit live aici.

Noutăţile partenerilor

comentarii: