image
Sursa foto: Jurnal.md

Transportatorii solicită majorarea tarifelor pentru călătoriile cu transportul de pasageri; Demers adresat vicepremierului

Reprezentanții Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto solicită majorarea tarifelor la călătoriile cu transportul de pasageri . Aceștia au adresat o scrisoare ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Reprezentanții Asociației anunță că situația pandemică a diminuat esențial fluxul de călători, totodată s-au concediat mai bine de 1500 de șoferi și aproape 20 % din totalul curselor regulate au fost anulate. La toate acestea se mai adaugă scumpirea zilnică a prețului la motorină.

În aceste condiții operatorii de transport rutier de persoane nu-și mai pot acoperi costurile. Această tendință a devenit evidentă încă de la primul val de scumpiri a prețului la motorină, care a avut loc la începutul acestui an, anunță APOTA.

„Ministerul din 2014 și până în prezent nu a calculat și nu a aprobat tariful pentru serviciile de autogară. De asemenea ministerul nu s-a implicat și s-a prefăcut că nu observă schemele de corupție gestionate de conducerea de vârf a gărilor. Suplimentar ministerul a acordat susținere nelimitată gărilor pentru a potoli orice nemulțumire a transportatorilor împotriva proceselor ilegale care au luat amploare după preluarea gărilor de către gruparea Vîlcu-Andronachi. Ca rezultat azi transportatorii activează în lipsa unui contract cu autogările, pentru că acestea din urmă au refuzat să negocieze conținutul contractului, volumul și calitatea serviciilor de autogară scade, iar ministerul mimează că examinează problema. Astăzi autogările incasează forțat un comision care l-au stabilit ei unipersonal. Însă, toate aceste probleme legate de autogări, la care ministerul de câțiva ani este un coparticipant activ se reflectă în costuri în serviciul de transport regulat de pasageri. Inacțiunea ministerului în problemele legate de gări este în favoarea directă a grupării Vîlcu-Andronachi și duce la majorarea sinecostului serviciului de transport regulat de pasageri”, mai relevă Oleg Alexa, președintele APOTA.

În aceste condiții, transportatorii solicită Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale să efectueze calculele și să aprobe tariful pentru serviciile de autogară. Totodată transportatorii mai cer tarife mai mari pentru serviicle de transportul rutier de persoane de pe cursele raionale și locale.

În anul 2009, Ministerul a efectuat calculele și a aprobat tariful în mărime de 0,38 lei/km, în anul 2013 – tariful de 0,48 lei/km, iar în anul 2019 – tariful de 0,60 lei/km.

Noutăţile partenerilor

comentarii: