image
Sursa foto: India Today

David Julius și Ardem Patapoutian au câștigat Premiul Nobel pentru Medicină 2021; Ce descoperire au făcut

Fiziologul american David Julius, 65 de ani, profesor la Universitatea California, și Ardem Patapoutian, 54 de ani, biolog molecular american de origine libaneză, neurolog la Scripps Research din La Jolla, California, au câștigat Premiul Nobel pentru Medicină 2021 pentru descoperirile privind detectarea temperaturii la nivelul molecular prin intermediul TRP (n.r. - „Transient Receptor Potential”), informează India Today.

„Julius și Patapoutian au descoperit «receptorii de temperatură şi de atingere»”, a explicat Comitetul Nobel. O serie de proteine specializate (TRP), situate în membrana neuronilor, reacționează la schimbările de temperatură și de voltaj. De la receptori, informația este transmisă către creier, unde poate fi utilizată pentru a genera un răspuns.

Acesta este, pe scurt, mecanismul descoperit și explicat de Julius și Patapoutian. Julius și Patapoutian au câștigat Premiul Nobel, deși presa internațională nota, înaintea anunțului Comitetului Nobel, că biochimista americană de origine maghiară Katalin Kariko, 66 de ani, vicepreședinte senior al BioNTech și profesor la Universitatea din Pennsylvania, și Drew Weissman, 62 de ani, medic și cercetător american, colaborator al lui Kariko, au șanse să primească reputatul premiu pentru munca lor cu privire la dezvoltarea vaccinurilor bazate pe tehnologia ARN Mesager.

„Alfred Nobel a fost foarte clar în testament când a enumerat criteriile pentru Premiul Nobel pentru fiziologie sau medicină. Descoperirea trebuie să aducă un beneficiu pentru omenire, astfel încât și criteriile noastre sunt foarte restrânse. Cum simți căldura este un element esențial pentru omenirea care se luptă să supraviețuiască”, a explicat Juleen Zierath, profesor de fiziologie și membru al Adunării Nobel, de la Institutul Karolinska, scrie libertatea.ro.

Începând cu anul 1901, au fost acordate 111 de Premii Nobel pentru Fiziologie sau Medicină. Premiul de anul trecut a fost acordat pentru trei oameni de știință, Harvey J. Alter, Michael Houghton şi Charles M. Rice, care au descoperit virusul hepatitei C. Premiul prestigios aduce cu o medalie de aur și peste 1,14 milioane de dolari. Banii provin dintr-un fond lăsat de creatorul distincțiilor, inventatorul suedez Alfred Nobel, care a murit în 1895.

Noutăţile partenerilor

comentarii: