image
Sursa foto: poză simbol

56 de persoane, inclusiv un copil de cinci luni, au ajuns la spital cu intoxicații cu ciuperci în 2021

Pe parcursul primelor nouă luni ale anului 2021, au fost înregistrate 56 de cazuri de intoxicații cu ciuperci, dintre care 17 la copii cu vârste de până la 17 ani, inclusiv un copil de cinci luni.

Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, majoritatea cazurilor au fost provocate de consumul ciupercilor conservate și ciupercilor congelate. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în raioanele Călărași, Florești, Edineț, Fălești, Orhei, Nisporeni.

Specialiștii ANSP susțin că în cazul intoxicațiilor cu ciuperci, dacă primul ajutor este prompt și bine asigurat, chiar și persoanele intoxicate cu cele mai periculoase specii pot fi salvate. Din aceste considerente, intoxicațiile cu ciuperci constituie una dintre urgențele de sănătate publică majore, îndeosebi la copii. Cu cât simptomele apar mai rapid, cu atât intoxicația este mai gravă.

Astfel, ciupercile toxice pot avea perioada de incubație scurtă (de la 15 minute pană la 3 ore) sau lungă (primele simptome apar după un interval de 12 sau chiar 72 de ore după ce au fost consumate). În aproximativ două ore de la consumul ciupercilor toxice poate apărea greaţă, vomă, diaree, transpiraţie excesivă, slăbiciune generală, dureri abdominale, transmite MOLDPRES. Peste șase ore pot apărea dureri de cap, ameţeli şi agravarea stării de vomă, pierderi de conştiinţă, halucinaţii și chiar comă.

Medicii recomandă ca la apariția primelor simptome ale intoxicației cu ciuperci, pacienții să apelează imediat numărul de urgență 112 și să evite automedicația.

Noutăţile partenerilor

comentarii: