image
Sursa foto: Profimedia

Caricaturistul care l-a desenat pe profetul Mohamed cu trup de câine a murit într-un accident rutier

Caricaturistul suedez Lars Vilks, care a trăit sub protecţie după ce l-a desenat pe profetul Mahomed cu trupul unui câine în 2007, a murit într-un accident rutier.

Poliţia suedeză a confirmat moartea caricaturistului în vârstă de 75 de ani şi a celor doi ofiţeri de poliţie într-un accident de maşină violent petrecut în sudul ţării şi a exclus ipoteza unui act deliberat.

"Face obiectul unei anchete ca orice accident rutier. Întrucât sunt implicaţi doi ofiţeri de poliţie, o anchetă va fi derulată de procurori", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al poliţiei locale, scrie Agerpres.

Întrebat despre posibile elemente care să sugereze o altă pistă decât cea a unui accident rutier, el a negat că ar fi putut fi vorba despre asta: "Ancheta ar fi direcţionată diferit dacă acesta ar fi fost cazul".

Accidentul mortal s-a petrecut duminică după-amiază pe autostrada E4, în apropierea oraşului Markaryd, când maşina a lovit un camion ce venea din sens opus. Ambele vehicule au luat foc în urma accidentului.

Potrivit cotidianului Expressen, maşina de poliţie nemarcată care rula cu viteză a trecut peste o bară de protecţie dintr-un motiv încă nedeterminat şi a lovit apoi camionul. Şoferul camionului a fost dus la spital, notează Digi24.

Lars Vilks, ținta unui atac armat în 2015

După caricatura făcută Profetului Mohamed, care a urmat caricaturilor daneze ale profetului publicate în 2005, Lars Vilks a trăit aproape neîntrerupt sub protecţie din cauza numeroaselor ameninţări şi atacuri din partea islamiştilor.

În 14 februarie 2015, un tânăr danez de origine palestiniană a tras cu o armă la o dezbatere de la Copenhaga, organizată după atacul mortal asupra Charlie Hebdo de la Paris.

Lars Vilks, principalul invitat al dezbaterii alături de ambasadorul Franţei, a scăpat nevătămat, dar regizorul şi producătorul danez Finn Norgaard, în vârstă de 55 de ani, a fost ucis de atacator, care în seara aceleaşi zile a împuşcat un paznic al sinagogii din Copenhaga. Atacatorul a fost ucis în dimineaţa zilei următoare într-un schimb de focuri cu poliţiştii.

Noutăţile partenerilor

comentarii: