(video) Stoianoglo, gata de evaluare: „Nu am temei nici juridic și nici moral pentru a-mi da demisia”

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a afirmă nu are temei nici juridic și nici moral pentru a-și da demisia. Declarația a fost făcută astăzi la un briefing de presă, urmare a unor comentarii recent făcute de deputata PAS, Olesea Stamate.

Foto: captură video

„Eu nu am temei nici juridic și nici moral pentru a-mi da demisia. Mai mult de atât, tot ce am făcut până acum am făcut conform legii și când doamna Stamate anunță despre asta, eu încă o dată confirmă că politicul repune procuratura sub ordinea politicului”, a declarat Stoianoglo.

„Noi periodic am prezentat diferite rapoarte, în fiecare zi practic ieșim cu anumite comunicări și pot să vă spun că noi am făcut foarte multe lucruri corecte, în interesele legii. Dosarul furtului miliardului - doar în anul curent am expediat în instanța de judecată mai mult de 10 dosare penale în privința oamenilor care înainte nu au fost instrumentate deși au fost implicate direct. Am în vedere și șefii băncilor, administratorilor procesului de insolvabilitate. Asta în condițiile când noi practic am întors la 180% ancheta pe furtul miliardului. Sunt multe lucruri la care eu nu am găsit răspuns. De ce până la venirea mea nu a fost investigată cazul implicării în furtul miliardului a Victoriabank, până acum nu suntem în stare să expediem dosarul în instanță”, a declarat Stoianoglo.

Declarațiile au fost făcute aici:

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a făcut publice secvențe din corespondența fostului șef al procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, și înalți funcționari, printre care și consilierul Maiei Sandu, precum și cu reprezentanți ai societății civile.

Tot astăzi, a afirmat că fostul șef al Procuraturii anticorupție, Viorel Morari, a consultat guvernarea PAS din 2019. Acesta a declarat astăzi că a reușit să descifreze discuții telefonice secretizate ale sale și că a depistat probe cum acesta ar fi discutat cu reprezentanții de atunci. Acesta a făcut referire și la Vladimir Gavrilița, fost consilier al președintei Maia Sandu, pe atunci prim-ministru.

Curtea Constituțională a declarat drept inadmisibile sesizările pe modificările la Legea Procuraturii, potrivit cărora Procurorul General poate fi supus unei evaluări, cu posibilitatea de a fi demis din funcție.

Expertul constituțional, Teodor Cârnaț a declarat că modificările la Legea Procuraturii contravin Legii Supreme, iar magistrații de la Înalta Curte sunt obligați să oprească acțiunea acestora. „Statutul Procurorului General este descris clar în Constituție. El poate fi demis doar în baza criteriilor descrise în Constituție sau, în cel mai rău caz, într-o lege organică. Dar în noua Lege a Procuraturii, votată recent, scrie că CSP va adopta un regulament, în care se vor descrie criteriile de evaluare a activității Procurorului General. Acest lucru este neconstituțional”, a explicat Cârnaț, recent.

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, s-a adresat cu o sesizare la Curtea Constituțională în vederea controlului constituționalității operate de Parlament „având în vedere gravele abateri în procesul elaborării, promovării și adoptării de către majoritatea parlamentară a modificărilor la Legea cu privire la Procuratură”.

Și deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vasile Bolea și Vladimir Voronin au depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care solicită verificarea constituționalității legii nr.102 din 24 august 2021 pentru modificarea legii cu privire la procuratură.

Președinta a promulgat modificările la Legea procuraturii, care stabilesc un mecanism de evaluare a Procurorului General cu posibila demiterii acestuia din funcție, în cazul în care „nota” nu va fi satisfăcătoare.

Procuratura a avizat negativ inițiativa, menționând că aceasta va lipsi de independență instituția.

Mai mult, 14 organizații neguvernamentale pentru drepturile omului au cerut majorității parlamentare PAS să nu se grăbească în adoptarea legilor importante și să respecte principiul transparenței decizionale.

Proiectul de lege a fost elaborat, după un șir de declarații publice ai exponenților PAS, prin care i se cerea actualului Procuror General, Alexandr Stoianoglo să plece din funcție, întrucât nu ar înregistra progrese pe dosarele de rezonanță.

La rândul său, Stoianoglo a declarat că nu are motive să demisioneze, doar dacă solicitările „nu ar veni pentru faptul că este găgăuz”.

Alexandr Stoianoglo a fost desemnat Procuror General ca urmare al unui concurs, finalizat cu scandal, organizat de Guvernul condus de Maia Sandu, în toamna lui 2019.


Pub