Discuții dintre Morari și Michalko, decodificate de Europol. „Dacă va trebui, sunați-mă oricând”

Ambasadorul UE în RM din ultimii patru ani, Peter Michalko, ar fi avut și el corespondență cu fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, și l-ar fi susținut, iar ultimul i-ar fi raportat fiecare pas. Secvențe din discuțiile decodificate de Europol, din telefonul lui Morari, au fost dezvăluite, astăzi, de către Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, în cadrul, unui briefing de presă.

Foto: Colaj UNIMEDIA

„Peter Michalko a fost într-o corespondență directă și apropiată cu fostul șef al Procuraturii Anticorupție. Viorel Morari îi raporta orice mișcare și-l ”aproviziona” din plin cu materiale de uz intern, acte procesuale în interesele sale și împotriva PG. Consecințele unei asemenea apropieri de conducerea Delegației UE la Chișinău sunt evidente, având în vedere bogata rețea de ONG-uri de media, experți în politici și reforme, care evident sunt finanțați pentru a fi independenți”, a declarat Alexandr Stoianoglo.

Potrivit Procurorului Generalo, „dialogul lui Viorel Morari cu Excelența Sa, Ambasadorul Peter Michalko a început exact în perioada Concursului la funcția de Procuror General și evident că această temă îl preocupa destul de mult pe domnul Ambasador”.

Reieșind din conversația dintre cei doi, întâlnirea lor a avut loc la sediul Misiunii UE la Chișinău pe 21 noiembrie 2019, după care Viorel Morari cu regularitate îi raporta toate mișcările din interiorul instituției.

”Buna. Sunt Viorel Morari, șeful PA. Mulțumesc pentru discuție. Apreciez.”

Răspunsul diplomatului: ”Buna seara. Mulțumesc mult și eu. Numai bine și dacă va trebui, sunați-mă oricând.”

În aceeași zi, Viorel Morari i se plânge ambasadorului UE: ”Pentru informare – Publika TV m-a invitat azi la 18:30 la emisiunea Tema zilei cu Victoria Criucova. A fost difuzat și un spot. O oră în urmă m-a sunat și a spus că administrația postului a anulat emisiunea.” Peste o săptămână Viorel Morari îi scrie Ambasadorului Michalko: ”Buna. Azi este ședința CSP. Va fi selectat candidatul Stoianoglo Alexandr. Posibil azi să fie acceptat și de Președintele RM. Un candidat la funcția de PG – a contestat actele comisiei de selecție și ale CSP atât la Judecătoria Rîșcani și la Curtea de Apel. Ieri, în a doua jumătate a zilei, solicitarea de suspendare a concursului a fost respinsă de ambele instanțe”.

”Merci” – îi răspunde Peter Michalko:”Asta confirmă ce am auzit și eu,”- mai adaugă diplomatul.

Viorel Morari continuă: ”Judecătoria Rîșcani a respins azi solicitarea de suspendare a concursului a unui alt candidat, Perju Sergiu. El azi a depus solicitarea și azi a fost respinsă de judecător.”

„Nu cred că trebuie să explic prea mult, cine, de fapt, stă în spatele candidaților la funcția de Procuror General, Eduard Bulat și Sergiu Perju? Cine îi ghida și de ce, timp de un an și jumătate se zbăteau prin instanțe pentru anularea rezultatelor concursului la funcția de Procuror General? Și mai ales, cine încuraja gruparea mafiotă a lui Viorel Morari și a reprezentanților acestuia, inclusiv europeni? Cel puțin așa pretindea a fi candidatul Sergiu Perju – prietenul lui Vladislav Bobrov și unul din apropiații lui Viorel Morari de la Procuratura Anticorupție”, a precizat Stoianoglo.

28 noiembrie 2019 – Viorel Morari îi raportează Ambasadorului UE: ”La 26 noiembrie 2019 am dispus anularea ordonanței procurorului de refuz pe faptul finanțării PSRM.”

„Dacă e să deducem din discuție, acest subiect a fost abordat cu o săptămână mai devreme, în cadrul întrevederii dintre cei doi. Nu pot să nu remarc aici faptul că anume dosarul finanțării PSRM îl interesa pe Ambasadorul UE Peter Michalko și în cadrul întrevederilor sale oficiale cu mine”, a menționat Procurorul General.

4 decembrie 2019, fiind deja Stoianoglo numit în funcția de Procuror General, Viorel Morari îi scrie: ”Buna! Dacă Vă aduceți aminte, am discutat câteva scenarii privind demiterea mea:

1. Un eventual control – PG a solicitat la 3 decembrie 2019, ora 14:00, prezentarea până pe 6 decembrie 2019 a raportului complex de activitate pentru 2016 – 2019.

2. Apariția în spațiul public a unei petiții anonime către CSP și PG, unde sunt invocate cam aceleași fapte din Aprilie 2019 ”.

Răspunsul Excelenței Sale: ”Mersi pentru informare. Dar totuși, dacă e ceva de făcut, vreau să fac ceva. Eu voi împărtăși îngrijorările noastre cu SUA.”

„Vă puteți imagina ce cadru valoros este Viorel Morari pentru experții noștri externi de dezvoltare. Nu am să vă mai obosesc cu discuțiile lor de mai departe, ele se rezumă la plângeri și nemulțumiri interminabile la adresa mea legate fie de controalele care se derulau la PA, fie de suspendarea acestuia din funcție, bineînțeles cu expedierea către principalul diplomat al UE a actelor, cu interpretările corespunzătoare”, a mai precizat șeful PG.

10 decembrie 2019 – Ambasadorul UE îi scrie lui Viorel Morari: ”Am informat pe ambasadorii statelor UE despre situație. Toți vor privi asta ca o cauză principială.”

A doua zi, 11 decembrie 2019, Viorel Morari îi raportează lui Peter Michalko: ”Buna. Mâine la 14:00, am întâlnire cu reprezentanții Ambasadei SUA. M-a contactat doamna Podoroghin”.

24 decembrie 2019 – Peter Michalko îl întreabă pe Viorel Morari: ”…sunteți de acord dacă spun ceva public?”, iar Viorel Morari îi răspunde: ”Da. Sunt. Dar vă rog să nu vă expuneți…”.

Astăzi, Procurorul General a susținut un briefing de presă, în care a făcut publice secvențe din corespondența lui Morari cu mai mulți reprezentanți ai societății civile, dar și cu Vladimir Gavriliță, consilierul Maiei Sandu, din perioada când era șefă a Guvernului.

„Telefonul de la domnul Morari a fost ridicat la începutul lui 2020 și mai mult de un an, a fost descifrat de Europol și recent, în iunie-iulie am primit un răspuns cu toate materialele respective”, a precizat Stoianoglo.

Potrivit Procurorului General, fostul șef al Procuraturii Anticorupție i-ar fi sugerat consilierului Maiei Sandu din perioada când era prim-ministră, Vladimir Gavriliță, cum să paseze „toată vina pentru eliberarea lui Filat” pe PSRM, în decembrie 2019.

Tot astăzi, șeful PG a afirmat că Viorel Morari, a consultat guvernarea PAS din 2019.

Totodată, Alexandr Stoianoglo a afirmat nu are temei nici juridic și nici moral pentru a-și da demisia


Pub