Un copil de cinci luni a ajuns la spital după ce s-a intoxicat cu ciuperci: Ce spun specialiștii

Pe parcursul primelor 9 luni ale anului 2021, au fost înregistrate 56 de cazuri de intoxicații cu ciuperci cu afectarea a 80 de persoane, dintre care 17 copii cu vârste de până la 17 ani, inclusiv și un copil cu vârsta de 5 luni.

Foto: UNIMEDIA

Potrivit informațiilor, majoritatea cazurilor au fost provocate de consumul ciupercilor conservate și ciupercilor congelate pe parcursul anului 2020, culese de persoane sau achiziţionate de la comercianţii și preparate în condiţii casnice și ciuperci colectate din gardini, păduri. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în raioanele Călărași, Florești, Edineț, Fălești, Orhei, Nisporeni.

În cazul intoxicațiilor cu ciuperci, dacă primul ajutor este prompt și bine asigurat, chiar și persoanele intoxicate cu cele mai periculoase specii pot fi salvate. Din aceste considerente, intoxicațiile cu ciuperci constituie una dintre urgențele de sănătate publică majore, îndeosebi la copii. Cu cât simptomele apar mai rapid, cu atât intoxicaţia este mai gravă.

Simptomele sunt foarte variate şi se află într-o strânsă corelație cu specia de ciuperci, cantitatea de toxină consumată, precum şi cu vârsta persoanei, care suportă intoxicația. In linii generale, ciupercile toxice pot avea perioada de incubație scurtă (de la 15 minute pană la 3 ore) sau lungă (primele simptome apar după un interval de 12 sau chiar 72 de ore după ce au fost consumate).

În aproximativ peste 2 ore de la consumul ciupercilor toxice poate apărea greaţă, vomă, diaree, transpiraţia excesivă, slăbiciune generală, dureri abdominale etc. Peste 6 ore – pot apărea dureri de cap, ameţeli şi agravarea stării de vomă pierderi de conştiinţă, halucinaţii și chiar comă.

Medicii recomandă ca la apariția primelor simptome ale intoxicației cu ciuperci, pacienții să apelează imediat numărul de urgență 112 și să evite automedicația.


Pub