Popescu, după ce PG a făcut publice discuțiile dintre Michalko și Morari: „Un act foarte periculos în relația cu partenerii noștri externi”

Ministrul de Externe, Nicu Popescu, a venit cu o reacție la declarațiile Procurorului General, Alexandr Stoianoglo. Acesta le califică drept „un act regretabil și foarte periculos în relația cu partenerii noștri externi”.

Foto: colaj
„În legătură cu declarațiile publice inacceptabile ale actualului Procuror General și implicarea numelui unui înalt demnitar al Uniunii Europene drept justificare a unor răfuieli politice personale și interne este un act regretabil și foarte periculos în relația cu partenerii noștri externi.

Procesele de investigație urmează să țină cont cu strictețe de prevederile Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice și să evite orice fel de acțiuni care periclitează integritatea comunicării diplomatice sau care ar prejudicia statutul personalului diplomatic acreditat în Republica Moldova.

Condamn categoric această atitudine, fiind bine cunoscut faptul că reforma justiției și stârpirea corupției face parte din angajamentele noastre solicitate de cetățeni și care se află constant pe ordinea zilei în dialogul cu UE”, a scris ministrul, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Ambasadorul UE în RM din ultimii patru ani, Peter Michalko, ar fi avut și el corespondență cu fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, și l-ar fi susținut, iar ultimul i-ar fi raportat fiecare pas. Secvențe din discuțiile decodificate de Europol, din telefonul lui Morari, au fost dezvăluite, astăzi, de către Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, în cadrul, unui briefing de presă.

Procurorul General a susținut astăzi un briefing de presă, în care a făcut publice secvențe din corespondența lui Morari cu mai mulți reprezentanți ai societății civile, dar și cu Vladimir Gavriliță, consilierul Maiei Sandu, din perioada când era șefă a Guvernului.

„Telefonul de la domnul Morari a fost ridicat la începutul lui 2020 și mai mult de un an, a fost descifrat de Europol și recent, în iunie-iulie am primit un răspuns cu toate materialele respective”, a precizat Stoianoglo.

Potrivit Procurorului General, fostul șef al Procuraturii Anticorupție i-ar fi sugerat consilierului Maiei Sandu din perioada când era prim-ministră, Vladimir Gavriliță, cum să paseze „toată vina pentru eliberarea lui Filat” pe PSRM, în decembrie 2019.

Tot astăzi, șeful PG a afirmat că Viorel Morari, a consultat guvernarea PAS din 2019.

Totodată, Alexandr Stoianoglo a afirmat nu are temei nici juridic și nici moral pentru a-și da demisia.


Pub