Teatru online gratuit, pentru toți copiii din Republica Moldova

Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, instituție a Guvernului României care are ca principal obiectiv realizarea politicii statului român pentru consolidarea comunității de limbă, cultură, religie, spiritualitate și istorie cu Republica Moldova și-a asumat în fiecare an, încă de la înființare, misiunea de a apropia cele două societăți de pe ambele maluri ale Prutului în jurul principiilor și valorilor noastre comune.

Foto: Simbol

Mai mult decât atât, în această perioadă extrem de dificilă de criză sanitară, preocupările Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova au fost acelea de a identifica și sprijini proiecte sustenabile, cu impact semnificativ, pe termen mediu și lung, în întreaga societate, proiecte care să se poată derula, în cazurile în care este posibil, fără a fi condiționate de restricții sanitare, cunoscută fiind lipsa de predictibilitate cu privire la evoluția viitoare a epidemiei Covid.

Un astfel de proiect susținut de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova este și cel în care compania Quatum Media Creative, administratorul și dezvoltatorul celei mai cuprinzătoare platforme digitale de teatru online din România, va oferi, online, tuturor copiilor din Republica Moldova, accesul gratuit la un număr de 10 spectacole de teatru și 100 de video povești pentru cei mici, povești spuse în fata camerei de luat vederi de actori celebri din România care nu mai necesită nici un fel de prezentare: Victor Rebengiuc, Rodica Popescu Bitănescu, Oana Sârbu, Marian Negrescu și mulți alții.

Astfel, în cadrul platformei e-theatrum.com, a fost creată o secțiune nouă, care poartă numele „Moldova”, secțiune în care au fost listate cele 10 spectacole de teatru și cele 100 de video povești pentru copii. Accesul la conținutul listat în această secțiune este gratuit și nelimitat și așa va rămâne timp de doi ani de zile, până la finele anului 2023.

Scopul acestui proiect este acela de oferi tuturor copiilor din Republica Moldova șansa de a interacționa într-un mod foarte plăcut cu limba română și cu spectacolul de teatru cu păpuși, elemente importante care pot contribui la educația celor mici, într-un context în care multe canale de televiziune din Republica Moldova dedicate copiilor nu sunt transmise în limba română.
Impactul estimat al acestui proiect este evaluat, potrivit celor mai recente date demografice, la un total de peste 300 000 de potențiali beneficiari, iar mulți dintre aceștia, copii din mediul rural, vor putea interacționa în premieră cu un astfel de conținut, având în vedere că acest proiect va fi comunicat, foarte bine targetat, către grădinițele și școlile de pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

Întregul conținut listat pe platforma e-theatrum.com, inclusiv cel gratuit pentru utilizatorii de pe teritoriul Republicii Moldova, este supus rigorilor Legii românești nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe și nu poate fi reprodus și folosit de alte persoane fizice sau juridice, alții decât titularul drepturilor de difuzare online, Quantum Media Creative.


Pub