Andrei Spînu: „Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău este funcțional și ne oferă acces la piața energetică europeană”

Foto: Andrei Spînu/Facebook

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat că gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău este pe deplin funcțional. Acesta a avut o întrevedere cu directorul general Transgaz România, Ion Sterian, și cu administratorul Eurotransgaz, Nicolae Faranga Dan.

„După mulți ani de muncă, birocrație, procese, conducta Iași-Chișinău ne oferă acces la piața energetică europeană, de altfel, am și discutat cu oficialii români despre oportunitatea de a livra gaze naturale prin această conductă în perioada următoare”, a declarat Andrei Spînu.

Gazoductul a fost finalizat în august 2020, iar lucrările de extindere menționate pe partea română s-au finalizat la începutul lunii curente (octombrie 2021), astfel interconectorul Iași-Ungheni a devenit pe deplin funcțional.

Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău a fost gândit pentru a asigura securitatea energetică a Republicii Moldova, confruntată deseori cu dificultăți în relația cu compania rusă Gazprom, compania rusă care are monopolul pe transportul și furnizarea de gaze peste Prut.

Andrei Spînu/Facebook

Lungimea totală a conductei este de 120 de km, iar proiectul prevede și construirea a trei stații de predare a gazelor naturale (două în Chișinău și una în Ungheni). Capacitatea de transport anuală este de circa 1,5 miliarde de m³ gaze naturale.

Andrei Spînu/Facebook
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente