image
Sursa foto: Cristina Frolov//facebook

Șefa Oficiului Național al Viei și Vinului, demisă de Ministerul Agriculturii în baza unei petiții

Război pe piața vinificatorilor! Directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, Cristina Frolov, a fost demisă de Ministerul Agriculturii în baza unei petiții semnate de peste 40 de companii din domeniu. Cristina Frolov susține însă că la mijloc sunt interese ascunse ale unor întreprinzători și spune că a devenit incomodă pentru aceștia după ce a semnalat mai multe abateri și a pornit anchete interne. Frolov a contestat demiterea în instanță.

Cristina Frolov a devenit director al Oficiul Național al Viei și Vinului pe 23 noiembrie 2020, urmare a unui concurs desfășurat de Ministerul Agriculturii. A ocupat această funcție timp de opt luni, după care unii vinificatori au expediat o plângere colectivă Ministerului, împotriva ei. Semnatarii - manageri de companii din domeniu - și-au exprimat nemulțumirea față de activitatea lui Frolov și au cerut ca aceasta să fie demisă.

SCRISOAREA ADRESATĂ MINISTERULUI AGRICULTURII: „Obstrucționează activitatea și deciziile luate de Consiliul de Coordonare. Nu organizează ședințe corect planificate, cu agendă, cu materialele elaborate detaliat, ceea ce creează o confuzie fără precedent în luarea deciziilor, membrii Consiliului fiind convocați la ședințe pe WhatsApp sau solicitați să își exprime votul prin email, ceea ce contravine statutului ONVV.”

Deși această petiție a vinificatorilor este accesibilă pe internet, Ministerul Agriculturii a refuzat să o transmită Jurnal TV, invocând aceasta este parte a dosarului administrativ și nu poate fi făcută publică. Frolov mai este acuzată de faptul că a admis ca, în 2021, să nu fie organizată Ziua Națională a Vinului. Asta deși decizia de anulare a fost luată de Guvern și a fost determinată de agravarea situației sanitare. Semnatarii o mai acuză pe Frolov că nu ar fi suficient de competentă în domeniu, deși, până a accede în această funcție, a condus afacerea familiei sale care, în ultimii ani, a fost o carte de vizită a țării. Semnatarii mai invocă și faptul că Frolov ar fi în conflict de interese și și-ar fi promovat compania fiind directoare la Oficiul Național al Viei și Vinului.

SCRISOAREA ADRESATĂ MINISTERULUI AGRICULTURII „Repetat, pe parcursul ultimilor luni, s-a constatat utilizarea informațiilor, contactelor, materialelor importante, oportunităților pentru promovare și poziționare pe unele piețe de export, care se utilizează în interesele companiei de familie, dar și în sens contrar. Directorul are o atitudine lipsită de respect față de reprezentanții sectorului privat, pe care îi apreciază ca și concurenți.” VLADIMIR HMELEVSCHI, director comercial al unei vinării, semnatar al scrisorii: "Nu avem nimic personal cu doamna Frolov și nici cu altcineva. Este doar dorința sectorului viti-vinicol de a avea un director la Wine of Moldova, care nu este conectat la nici o întreprindere activă. Sunt mulți alți oameni care cunosc domeniul și au mai multă experiență și cunoștințe."

Contactat de Jurnal TV, unul dintre semnatarii petiției privind demiterea lui Frolov, nu ne-a putut prezenta dovezi precum că aceasta ar fi în conflict de interese și că ar fi favorizat compania familiei sale.

SIMION CRISTEV, proprietarul unei companii vinicole, semnatar al scrisorii: "Judec după sine - eu nu aș putea să uit de afacerea mea și să mă ocup de lucruri comune. -Dar aveți careva dovezi în privința ei? -Nu, nu, nu. Multe lucruri nu le știu, dar judec după sine. -Atunci de ce în scrisoarea semnată spuneți că ar fi în conflict de interese? -Eu judec după sine. Moldovenii sunt așa un popor că mereu fac pentru ei."

Până la numire în funcție a Cristinei Frolov, toți foștii directori ai Oficiului Național al Viei și Vinului au fost fie proprietari, fie au făcut parte din administrația unor companii vinicole. Inclusiv predecesorul Cristinei Frolov, Gheorghe Arepntin, era asociat la două companii din sectorul vinicol. Acum și el este unul dintre semnatarii petiției. Contactat de reporterul Jurnal TV, acesta a refuzat să comenteze situația. La mijlocul acestei luni, ministrul Agriculturii Viorel Gherciu, a anulat ordinul de numire a Cristinei Frolov în funcția de director. Ministerul a constatat că Frolov a fost admisă cu abateri la concurs, întrucât nu ar fi prezentat diploma de masterat. Frolov susține că la moment își desfășoară studiile de masterat, iar decizia Comisiei de concurs de selectare a ei a fost luată transparent.

CRISTINA FROLOV, directoarea ONVV: "Reiterez regretul că ministerul, dar și unii membri ai Consiliului de Coordonare au fost manipulați și folosiți în acest atentat împotriva mea și a integrității mele profesionale."

Iar în privința acuzațiilor precum că Frolov ar fi în conflict de interese, reprezentanții Ministerului ne-au comunicat că a fost sesizată și Autoritatea Națională de Integritate. Aceste acuzații, Frolov le respinge și susține că nu participă în administrarea companiei familiei sale. Aceasta, însă, consideră că acuzațiile sunt inventate pentru a o demite, deoarece ar fi descoperit mai multe ilegalități în privința unor vinificatori.

CRISTINA FROLOV, directoarea ONVV: "Pe parcursul acestui an am făcut mai multe anchete interne, inclusiv și un audit intern, prin care am identificat anumite neconformități. Acestea au fost transmise tuturor organelor competente, atât Procuraturii, cât și CNA."

Frolov consideră că la mijloc ar fi anumite interese ascunse ale vinificatorilor care urmăresc sugrumarea producătorilor mici. Pe de altă parte, în apărarea Cristinei Frolov au semnat o petiţie adresată conducerii ţării reprezentanţii a 30 de companii vinicole.

ION LUCA, directorul unei companii vinicole: "Am făcut multe prezentări unde ea s-a arătat ca un adevărat profesionist în promovarea afacerii ei, deci poate să facă multe pentru ONVV. Eu mă bucur că un om din sector s-a dedicat acestei instituții publice-private pentru că ceilalți stau bine merci pe la vinăriile lor."

În scrisoarea adresată în susținerea lui Frolov se arată că aceasta a reușit să atragă noi investitori, să contribuie la lansarea vinurilor moldoveneşti pe piaţa din Ucraina şi a inițiat discuții pentru promovarea noilor producători de vinuri în marile rețele comerciale din România. Cristina Frolov a contestat deja în instanță ordinul prin care a fost eliberată din funcție.

Noutăţile partenerilor

comentarii: