image
Sursa foto: OMS Moldova//Facebook

Studiu: Vaccinul anti-COVID și cel antigripal se pot administra în același timp

Rezultatele unui studiu britanic publicate joi arată că este sigur ca oamenii să primească un vaccin împotriva coronavirusului şi un vaccin împotriva gripei în aceeași zi, procedura neavând un impact negativ asupra răspunsului imun produs de oricare dintre cele două, informează Reuters.

Studiul, condus de Universitatea din Bristol, a implicat 679 de voluntari în 12 locaţii din Anglia şi Ţara Galilor, iar rezultatele finale urmează să fie publicate în jurnalul ştiinţific Lancet. Cercetarea a constatat că efectele secundare raportate au fost în general uşoare până la moderate la testele efectuate cu trei vaccinuri antigripale şi unul dintre vaccinurile anti-COVID-19 Pfizer sau AstraZeneca.

Vaccinurile au fost făcute în aceeaşi zi, la ambele brațe. Participanţilor dintr-un grup li s-a administrat la o primă vizită un vaccin anti-COVID-19 şi un vaccin antigripal, iar la a doua li s-a dat placebo. Celor din alt grup li s-a administrat un vaccin anti-COVID-19 şi un placebo administrat în aceeaşi zi, urmate de un vaccin antigripal în a doua zi.

Studiul a mai constatat că 97% dintre participanţi au spus că sunt dispuși să primească în viitor două vaccinuri în cadrul aceleiaşi vizite. „Acesta este un pas cu adevărat pozitiv, care ar putea însemna mai puţine programări pentru cei care au nevoie de ambele vaccinuri”, a declarat Rajeka Lazarus, consultant infecţionist la Spitalele Universitare Bristol şi Weston şi investigator principal pentru studii asupra vaccinurilor COVID-19. „Rezultatele acestui studiu au fost prezentate în cadrul Comitetului comun pentru vaccinare şi imunizare (JCVI) pentru examinare şi îi va ajuta pe factorii de decizie în planificarea viitorului acestor programe importante de vaccinare”, a adăugat cercetătoarea.

Miercuri, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a declarat într-o conferinţă de presă, că este importantă şi vaccinarea antigripală, având în vedere că urmează sezonul gripal, și că vaccinul antigripal şi vaccinul anti-COVID pot fi administrate în aceeaşi zi.

Noutăţile partenerilor

comentarii: