Saakașvili a declarat greva foamei și a transmis o scrisoare de după gratii

Fostul președinte al Georgiei, reținut ieri la reîntoarcere în țară, a declarat greva foamei. Despre asta a anunțat Ombudsmanul, Nino Lomjaria, care l-a vizitat în închisoare, scrie presa rusă. Potrivit acesteia, fostul președinte georgian nu este de acord cu acuzațiile care i se aduc și spune că se consideră deținut politic. Sursa mai menționează, că astăzi, acesta a transmis o scrisoare de după gratii, adresată poporului georgian.

Foto: ria.ru

„Vreau să vă cer, ca toată lumea să meargă la vot, pentru a nu pierde niciun vot și, după aceea, toți împreună să apărați rezultatele referendumului. Libertatea mea și, de o mie de ori mai importantă libertatea Georgiei, depinde complet de activitatea și capacitatea voastră de luptă în zilele următoare. De asta depinde și sprijinul internațional. Vă rog să nu vă fie frică și să credeți pe deplin că victoria noastră este în mâinile noastre ", se menționează în scrisoarea.

Fostul președinte al Georgiei, Mihail Saakașvili, a fost arestat, aseară, la câteva ore după ce a anunțat că s-a întors în țară. Anunțul a fost făcut de prim-ministrul țării, Irakli Garibașvili.

Saakașvili, care a părăsit țara după ce și-a încheiat al doilea mandat de președinte, în 2013, a transmis printr-un mesaj video că se află în Batumi și că s-a întors în Georgia înaintea alegerilor locale de sâmbătă. Cu puțin timp înainte să fie arestat, Saakașvili a publicat un clip video pe Facebook în care apare spunând: „Mi-am riscat viața și libertatea ca să mă întorc”.

Saakașvili a fost condamnat în 2018, în lipsă, într-un dosar de abuz de putere, despre care fostul președinte susține că a fost fabricat politic.

După plecarea sa din Georgia, Saakașvili s-a refugiat în Ucraina, acolo unde cu susținerea fostului președinte Poroșenko, el a devenit guvernatorul Odesei.

Relațiile s-au stricat, însă, între cei doi, iar Poroșenko i-a retras lui Saakașvili cetățenia ucraineană, fostul președinte georgian devenind în acest fel apatrid.

Ulterior, Volodimir Zelenski i-a reacordat lui Saakașvili cetățenia ucraineană.


Pub