„Felicitări cu cel mai mare preț la benzină din istoria țării”: Ioniță enumeră factorii care au determinat creșterea

În trimestrul III, 2021 prețul mediu de comercializare a Benzinei 95 a fost estimativ de 20 lei/litru. La pompă prețul este în mediu cu circa 2,1% mai mare, cea ce înseamnă, 20,4 lei/litru pentru consumatorul de rând și este un nivel record pentru Moldova, afirmă economistul Veaceslav Ioniță.

Foto: UNIMEDIA
Într-o postare pe facebook, acesta a menționat factorii care au determinat această creștere.

„Majorarea accizelor, care a dus la creșterea prețului cu circa 50 bani/litru. Deprecierea cu 4% a valutei naționale, cea ce a dus la majorarea prețului cu 35 bani/litru. Creșterea prețurilor pe plan internațional cu 65%, de la 44,3 USD/Barril la finele anului 2020 la 73 USD/Barril în trimestrul III. Reglementarea proastă a ANRE, care acționează în interesul unui grup restrâns de companii, contrar interesului consumatorului și zecilor de companii mici petroliere. Formula lor de calcul este un dezastru in perioada de creștere a prețurilor”, spune Ioniță.


Benzina și motorina a înregistrat o nouă creștere vineri. Astfel, prețul pentru un litru de benzină costă cu 4 bănuți mai mult, iar cel pentru motorină cu 8 bănuți mai mult.


Pub