Cine sunt membrii CSP care vor participa la elaborarea Regulamentului de Evaluare a performanțelor lui Stoianoglo

Consiliul Superior al Procurorilor a desemnat membrii care vor participa la lucrările grupului de lucru pentru elaborarea Regulamentului de Evaluare a performanțelor Procurorului General, Alexandr Stoianoglo. Este vorba despre Sergiu Litvinenco, Constantin Șușu și Lilia Potîng.

Foto: UNIMEDIA

Decizia a fost luată la ședința de joi a CSP.

În această săptămână, Curtea Constituțională a declarat drept inadmisibile sesizările pe modificările la Legea Procuraturii, potrivit cărora Procurorul General poate fi supus unei evaluări, cu posibilitatea de a fi demis din funcție.

Expertul constituțional, Teodor Cârnaț a declarat că modificările la Legea Procuraturii contravin Legii Supreme, iar magistrații de la Înalta Curte sunt obligați să oprească acțiunea acestora. „Statutul Procurorului General este descris clar în Constituție. El poate fi demis doar în baza criteriilor descrise în Constituție sau, în cel mai rău caz, într-o lege organică. Dar în noua Lege a Procuraturii, votată recent, scrie că CSP va adopta un regulament, în care se vor descrie criteriile de evaluare a activității Procurorului General. Acest lucru este neconstituțional”, a explicat Cârnaț, recent.

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, s-a adresat cu o sesizare la Curtea Constituțională în vederea controlului constituționalității operate de Parlament „având în vedere gravele abateri în procesul elaborării, promovării și adoptării de către majoritatea parlamentară a modificărilor la Legea cu privire la Procuratură”.

Și deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vasile Bolea și Vladimir Voronin au depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care solicită verificarea constituționalității legii nr.102 din 24 august 2021 pentru modificarea legii cu privire la procuratură.

Președinta a promulgat modificările la Legea procuraturii, care stabilesc un mecanism de evaluare a Procurorului General cu posibila demiterii acestuia din funcție, în cazul în care „nota” nu va fi satisfăcătoare.

Procuratura a avizat negativ inițiativa, menționând că aceasta va lipsi de independență instituția.

Mai mult, 14 organizații neguvernamentale pentru drepturile omului au cerut majorității parlamentare PAS să nu se grăbească în adoptarea legilor importante și să respecte principiul transparenței decizionale.

Proiectul de lege a fost elaborat, după un șir de declarații publice ai exponenților PAS, prin care i se cerea actualului Procuror General, Alexandr Stoianoglo să plece din funcție, întrucât nu ar înregistra progrese pe dosarele de rezonanță.

La rândul său, Stoianoglo a declarat că nu are motive să demisioneze, doar dacă solicitările „nu ar veni pentru faptul că este găgăuz”.

Alexandr Stoianoglo a fost desemnat Procuror General ca urmare al unui concurs, finalizat cu scandal, organizat de Guvernul condus de Maia Sandu, în toamna lui 2019.


Pub