Incompatibilitate sexuală sau lipsă de cunoaștere a corpului partenerului tău?

Compatibilitatea sexuală este la fel de dificil de explicat ca intimitatea. Întrebați 100 de persoane active sexual ce înseamnă „sex” pentru ele și veți primi 100 de răspunsuri diferite. Toată lumea îl percepe diferit. Totuși în cazul multor cupluri care ajung la psiholog „pentru că nu se mai împacă”, problemele vin anume din intimitate, pentru că o incompatibilitate sexuală dintre parteneri creează deseori probleme majore. 

Când vorbim despre incompatibilitatea sexuală experții menționează trei factori: nepotrivirea fiziologică, nepotrivirea temperamentelor sexuale și cea a fanteziilor sexuale. Să le luăm pe rând.

Factorul fiziologic: mărimea chiar nu contează

Aspectele fiziologice pot fi cauza dizarmoniei în relațiile sexuale. Uneori problema invocată este dimensiunea prea mică sau mare a penisului, alteori se dă vina pe mărimea vaginului. Totuși, cele două nu pot fi considerate obstacole în calea unei relații sexuale armonioase, lipsa de cunoaștere a corpului partenerului fiind ce stă de fapt la baza nereușitei.

„Penisul (erect sau flasc, gigantic sau minuscul) nu are absolut nicio relevanță pentru obținerea de plăcere sexuală de către femei. El e ca apa sfințită: nici n-ajută, nici nu-ncurcă. Nu prin intermediul penisului sau cu ajutorul lui obțin femeile plăcere sexuală. La fel, clitorisul, oricum ar arăta și oricare i-ar fi anatomia exactă, nu are absolut nicio relevanță pentru obținerea de plăcere sexuală de către masculii de sapiens”, explică Sorin Cucerai, publicist-comentator în România, opinie împărtășită de psihologi și sexologi atât de peste Prut, cât și din Republica Moldova. 

Totuși, în cazul în care frustrarea legată de lungimea organului sexual masculin persistă, pot fi achiziționate inele care nu permit penisului să pătrundă profund în vagin, iar senzațiile dureroase vor fi evitate. Partenerul va primi în acest caz și un mic bonus – de obicei aceste inelușe mențin erecția puternică mai mult timp. De asemenea, pentru evitarea senzațiilor dureroase se pot utiliza lubrifianți. În cazul în care partenerii evită să apeleze la sex-shop-uri, ei ar trebui să discute ca să găsească o soluție de compromis. „Partenerul va discută cu partenera, se vor încerca unghiuri și poziții diferite ca să fie depășită problema”, spune sexologul Dan Simion.

Pentru cei care sunt dispuși să încerce ceva nou, mai spunem că în magazinele specializate sunt manșoane de extensie care pot adăuga până și la 10 cm lungime la penis. „Sunt o grămadă de jucării, lucruri care pot fi adăugate, astfel încât să crească mărimea penisului. un fel de cămășuțe, care se pun pe penis și lungimea acestuia nu mai este o problemă”, explică Dan Simion.

Organul sexual al femeii este clitorisul

Prin organ sexual se are în vedere organul generează plăcere sexuală și care are ca punct de maximă expresie orgasmul. Clitorisul este echivalentul penisului masculin. Diferența dintre vagin și penis, din acest punct de vedere, este că primul are doar rol reproductiv, iar al doilea are și rol de generare de orgasm. 

Așadar, citându-l pe Sorin Cucerai, „orgasmul feminin este produs exclusiv prin stimularea clitorisului (manuală, orală sau în orice altă formă), la fel cum orgasmul masculin este produs exclusiv prin stimularea penisului. Între 70% și 80% dintre femeile care practică sexul intravaginal nu au orgasm – iar restul de 20-30% care au, îl au doar pentru că, în timpul sexului intravaginal, a fost stimulat și clitorisul”.

Temperamentele sexuale diferite: compromisul calea de remediere

De obicei, în acest caz de incompatibilitate, unul dintre parteneri dorește să facă sex mai des decât celălalt. De exemplu, unul dintre parteneri are nevoie de sex de trei ori pe lună, în timp ce celălalt are nevoie de trei ori pe zi. Sexologii spun că temperamentul sexual este dat unei persoane de la natură. Sunt trei categorii de temperament sexual:

scăzut 

Persoanele din această categorie adesea fac dragoste doar pentru că partenerii lor au nevoie, în medie, de cel mult 1-2 ori pe săptămână. Bărbații și femeile cu acest tip de temperament se descurcă excelent cu abstinența, care poate dura mai mult de 2 luni.

mediu

La persoanele cu acest tip de temperament perioadele de pasiune și creștere a libidoului sunt periodice. Dorința sexuală ideală pentru sex pentru astfel de temperament ar fi de 2-3 ori pe săptămână.

înalt

Persoanele de acest tip au un apetit sexul sporit și sunt dornice să experimenteze în pat. Dorința de a face sex este aproape zilnică.

Celor trei categorii de temperament le este specific atât bărbaților, cât și femeilor. Sexologii încurajează cuplurile să ajungă la un compromis. Dacă nu există nicio dorință pentru coitul clasic, îi puteți oferi partenerului plăcere în moduri alternative – cu ajutorul masajului, jucăriilor sexuale sau tehnicilor manuale. Totodată, psihologii insistă ca în acest caz partenerul, cu temperamentul redus să nu întrețină o relație intimă numai pentru a menține relația; să nu dea vina pe partener și să nu facă sex în absența consimțământului bilateral.

Preferințele sexuale vs dorința de a rezolva problema

Cel mai dificil tip de incompatibilitate sexuală… Dacă un partener preferă sexul în poziția misionară, iar celuilalt îi place fetișismul sau BDSM-ul, atunci dizarmonia nu poate fi evitată. Cu toate acestea, dacă partenerii sunt interesați unul de celălalt, ei sunt gata să găsească un compromis. Specialiștii spun că în ecuația aceasta cheia este comunicare.  

Psihologul Dan Simion spune că, cu regret, în cuplurile noastre astfel de subiecte sunt tabu. „Orice, numai nu despre sex. Chiar dacă multe cupluri ajung la psiholog, evită tipul acesta de discuții. De ce? Ori se rușinează, ori o să creadă că el o va numi curvă, ori ea o să-l considere scăpat de sub control și că-i om în toată firea și de ce i-ar trebui să încerce chestii de genul acesta”, explică expertul.

 Comunicarea și educația sexuală

Cum poate fi depășită incompatibilitatea sexuală? „Prin comunicare și educație sexuală”, susține sexologul Dan Simion. Expertul spune că educația sexuală trebuie să vină din  școală, să vină din diferite grupuri, traininguri sau cei care au curaj să meargă la psiholog,  unde vor discuta despre intimitatea lor și vor face consiliere educativă. Totodată, potrivit lui Dan Simion, probleme de incompatibilitate sexuală nu sunt un motiv de despărțire. 

Mai mult, este important să fie cunoscute diferențele dintre ciclurile sexuale ale bărbatului și femeii. „Ciclul sexual al masculului arată așa: stimulare (auditivă, vizuală, manuală, orală etc.) – penetrare (vaginală, anală, orală) – stimulare suplimentară (cu ajutorul pereților canalului penetrat) – orgasm/ejaculare – sfârșit. Ciclul sexual al femelei de sapiens arată așa: stimulare – platou (pragul maxim de stimulare preorgasmică) – orgasm – platou – orgasm – platou – orgasm – și tot așa, potențial la nesfârșit”, explică Sorin Cucerai. 

Așadar, bărbatul poate obține câte un orgasm la interval de cel puțin 20-30 de minute, iar uneori e nevoie de cel puțin câteva ore pentru ca un nou orgasm să fie posibil. În schimb, femeia poate avea orgasme în serie – după un prim orgasm se coboară pe platou, după care urmează un nou orgasm și tot așa. „Din pricina diferențelor de ciclu sexual, pentru ca femela de sapiens să aibă aceeași senzație de sațietate pe care o are masculul după un singur orgasm, ea are nevoie de mai multe orgasme. După doar un singur orgasm, femela de sapiens poate fi „mulțumită/satisfăcută”, dar nu propriu-zis „săturată”, așa cum e masculul de sapiens după orgasmul lui”, mai spune Sorin Cucerai. 

Concluzionând, în relații se pot găsit soluții. „Sexualitatea, intimitatea nu presupun doar coitul, sexul animalic. Sexualitatea presupune descoperirea celuilalt, presupune un preludiu mai prelungit, apelarea la jucării sexuale”, spune Dan Simion. De aceea, comunicarea și dorința de schimbare trebuie să vină atât din partea bărbatului, cât și a femeii  „Deci, incompatibilitatea nu este un motiv sută la sută ca să te desparți”, a conchis expertul.

banner sexed

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.