image
Sursa foto: Jurnal.md

CC a respins sesizările referitoare la Legea Procuraturii; Nu au fost identificate aspecte de lezare a autonomiei PG

Curtea Constituțională a respins ca inadmisibile trei sesizări referitoare la pretinsa neconstituționalitate a unor modificări la Legea cu privire la Procuratură.

Curtea Constituțională a declarat inadmisibile sesizările depuse de procurorul general, Alexandru Stoianoglo, și deputați BCS, Vasile Bolea și Vladimir Voronin.

Judecătorii Serghei Țurcan și Vladimir Țurcan au formulat opinii separat.

Prevederile legale contestate în sesizări se referă, în special, la componența Consiliului Superior al Procurorilor și la plafonul de vârstă de 65 de ani pentru membrii Consiliului Superior al Procurorilor, la introducerea unui mecanism de evaluare a performanțelor Procurorului General și la posibilitatea eliberării din funcție a acestuia în cazul obținerii unui calificativ nesatisfăcător.

De asemenea, la data intrării în vigoare a prevederilor contestate, unul din membrii Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Pulbere, avea împlinită vârsta de 65 de ani. În acest sens, Președintele Republicii a emis un decret privind încetarea de drept a mandatului acestui membru al Consiliului. Și acest decret a fost contestat la Curte.

Autorii sesizărilor au invocat în special, principiul separației puterilor în stat, principiul autonomiei Procuraturii, principiul independenței Consiliului Superior al Procurorilor și dreptul la muncă.

Curtea a menționat că Procuratura nu face parte din puterea judecătorească și, așadar, nu este o putere în stat, ci contribuie, ca instituție publică autonomă, la înfăptuirea justiției. Curtea a observat că situarea instituției Procuraturii în Capitolul „Autoritatea judecătorească” din Constituție nu conduce la dobândirea automată a garanțiilor mandatului de judecător de către procurori. Acest fapt nu permite tratarea statutului procurorilor prin prisma principiilor separației puterilor în stat și independenței judecătorilor.

Analizând prevederile contestate care reglementează procedura de evaluare a performanțelor Procurorului General, Curtea nu a putut identifica în ce măsură este lezată autonomia Procuraturii.

Referitor la reducerea numărului membrilor Consiliului Superior al Procurorilor, Curtea a stabilit că numărul procurorilor în Consiliu reprezintă peste 40% din numărul total al membrilor, adică o parte importantă din totalul membrilor. În viziunea Curții, o asemenea componență a Consiliului nu încalcă echilibrul între condiția asigurării independenței procurorilor și condiția evitării autoguvernării corporatiste în cadrul Consiliului Superior al Procurorilor.

Noutăţile partenerilor

comentarii: