image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Deputații au votat modificarea Legii bugetului de stat pentru 2021 în prima lectură

Parlamentul a votat astăzi în prima lectură modificarea și completarea Legii bugetului de stat pentru 2021. Ca rezultat, veniturile se majorează cu circa 3,7 miliarde de lei (8,9%), cheltuielile – cu 1,2 miliarde de lei (2,2%), respectiv, deficitul bugetar se micșorează cu 2,5 miliarde de lei (16,8%).

Factorii care au determinat modificările operate la bugetul de stat pentru anul 2021 sunt ajustarea indicatorilor bugetari reieșind din mersul executării bugetului de stat în primele 8 luni ale anului curent; revizuirea programelor de cheltuieli; deblocarea finanțării suportului bugetar din partea donatorilor; punerea în aplicare, începând cu 1 octombrie 2021, a unor politici de asistență și protecție socială; asigurarea mijloacelor financiare în scopul gestionării situației pandemice.

Majorările veniturilor se datorează, în principal, creșterii încasării taxelor, în special – a TVA.

Potrivit ministrului Finanțelor, Dumitru Budianschi, creșterea veniturilor bugetare se datorează relansării activității economice după criza din anul trecut – evoluții pozitive s-au înregistrat în industrie, construcții, tranzacții imobiliare și comunicații. Totodată, s-au majorat exporturile.

Cele mai mari creșteri de cheltuieli se referă la Programul în sectorul drumurilor – 604,6 milioane de lei, Fondul Național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural – 435 milioane de lei, reabilitarea drumurilor locale – 204,1 milioane de lei, suplinirea fondurilor de urgență ale Guvernului – 495,2 milioane lei, ocrotirea sănătății – 141,6 milioane de lei, cheltuieli de personal – 414,9 milioane de lei.

Ca urmare a modificărilor operate, Bugetul public național urmează a fi modificat după cum urmează: venituri – în sumă de 72,8 miliarde de lei (+8,8%), cheltuieli – în sumă de 85,5 miliarde de lei (+4,4%), soldul (deficitul bugetar) – în sumă de 12,7 miliarde de lei. De menționat că Bugetul public național reprezintă totalitatea veniturilor şi cheltuielilor bugetului de stat, bugetelor locale, bugetului asigurărilor sociale de stat şi fondurilor asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală.

Potrivit Legii finanţelor publice şi responsabilităţii bugetar-fiscale, Legile bugetare anuale se examinează şi se adoptă în două lecturi. Procedurile de elaborare, prezentare şi adoptare a legilor privind modificarea bugetelor sunt similare celor pentru legile bugetare anuale.

Noutăţile partenerilor

comentarii: