image
Sursa foto: episcopia-ungheni.md

Episcopul de Ungheni și Nisporeni condamnă decizia CNESP: „Printre ei nu sunt teologi, denigrează biserica”

Episcopul de Ungheni și Nisporeni, Petru Musteață, condamnă decizia Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică care interzice sărutatul icoanelor, gustarea bucatelor în biserici, care prevede respectarea distanței de cel puțin 1 m între credincioși și purtarea măștii, măsuri care au scopul de a preveni răspândirea infecției de Covid.

Episcopul a emis o adresare către autoritățile statului și instituțiile din domeniul sănătății în care se spune că „biserica și activitățile ei religioase nu trebuie puse pe același cântar cu toate instituțiile și activitățile laice”. Episcopul accentuează că niciun reprezentant al CNESP nu este teolog, prin urmare aceștia nu ar trebui să intervină în treburile bisericii la fel cum „nici Biserica nu se amestecă în „bucătăria” medicinei, și nu dă careva indicații cum trebuie un medic să se comporte în spital sau în sala de operații”.

„Da, știm că în perioada de când omenirea se confruntă cu acest virus, au trecut la cele veșnice și unii slujitori, fiind infectați cu Covid-19. Dar suntem convinși că acești slujitori s-au îmbolnăvit anume în biserică? Și noi suntem conștienți de faptul că nu e nimeni scutit de o eventuală îmbolnăvire. Dar oare Biserica e locul cel mai contagios? De ce concerte și manifestații diferite sunt permise? Ele nu prezintă pericol de infectare? Oare numai prezența la slujbele bisericești și rânduielile sfinte, după părerea unor „experți” reprezintă un pericol pentru sănătatea publică?”, se întreabă în adresarea sa episcopul Petru.

El a anunțat că nu este de acord cu noile hotărâri și recomandări care „denigrează biserica și sfințeniile ei”. „Condamnăm vehement faptul că oameni străini de Biserică și tainele ei, hotărăsc cum trebuie înfăptuite unele lucrări sfinte și mântuitoare în Biserică”, a mai notat episcolul și a îndemnat autoritățile „la un dialog mai constructiv”.

Ministerul Sănătății nu a reacționat deocmadată la această adresare.

Amintim că restricțiile în localitățile aflate sub cod roșu de alertă Covid, prevăd de azi interizicerea sărutatului icoanelor și a altor obiecte de cult în biserici și totodată respectarea distanței fizice și purtarea măștii.

Noutăţile partenerilor

comentarii: