image
Sursa foto: economica.net

Fostul președinte georgian Saakașvili a fost arestat la câteva ore după ce s-a întors în țară

Fostul președinte al Georgiei, Mihail Saakașvili, a fost arestat, astăzi, la câteva ore după ce a anunțat că s-a întors în țară. Anunțul a fost făcut de prim-ministrul țării, Irakli Garibașvili.

„Al treilea preşedinte al Georgiei, Mihail Saakaşvili, a fost arestat şi trimis la închisoare”, a declarat Garibaşvili într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, forţele de ordine georgiene au urmărit deplasările lui Saakaşvili din Ucraina şi au „decis o operaţiune a poliţiei la locul şi în momentul în care erau cele mai puţine obstacole în calea arestării”.

Saakașvili, care a părăsit țara după ce și-a încheiat al doilea mandat de președinte, în 2013, a transmis printr-un mesaj video că se află în Batumi și că s-a întors în Georgia înaintea alegerilor locale de sâmbătă. Cu puțin timp înainte să fie arestat, Saakașvili a publicat un clip video pe Facebook în care apare spunând: „Mi-am riscat viața și libertatea ca să mă întorc”.

„Cu toții trebuie să înțelegem ca a vota pentru Partidul Visul Georgian (n. red. – partidul de guvernământ din Georgia) este o semnătură pentru condamnarea la moarte. De aceea, în 2 octombrie, trebuie să mergem toți la vot pentru a salva Georgia, iar în 3 octombrie să ieșim pentru a proteja votul.

Vă cer tuturor să mergeți și să votați Mișcarea Națională Unită”, a spus Saakașvili, referindu-se la principalul partid de opoziție, pe care el l-a fondat.

Saakașvili a plecat în exil în 2013

Saakașvili a fost condamnat în 2018, în lipsă, într-un dosar de abuz de putere, despre care fostul președinte susține că a fost fabricat politic.

După plecarea sa din Georgia, Saakașvili s-a refugiat în Ucraina, acolo unde cu susținerea fostului președinte Poroșenko, el a devenit guvernatorul Odesei.

Relațiile s-au stricat, însă, între cei doi, iar Poroșenko i-a retras lui Saakașvili cetățenia ucraineană, fostul președinte georgian devenind în acest fel apatrid, scrie digi24.ro.

Ulterior, Volodimir Zelenski i-a reacordat lui Saakașvili cetățenia ucraineană.

Noutăţile partenerilor

comentarii: