1000 de dolari din bugetul statului: Ce birou de avocați va primi suma, pentru a reprezenta Moldova într-un litigiu în Ucraina

Guvernul va plăti 1000 de dolari unui birou de avocați, pentru a fi reprezentat în acţiunea înaintată de către Societatea Comercială «Научно-производственная фирма Стилекс» (Ucraina) împotriva Republicii Moldova, pendinte la Curtea Supremă a Ucrainei. Așa cum banii nu au fost prevăzuți în bugetul pentru anul 2021, aceștia vor fi alocați din fondul de rezervă al Executivului.

Foto: UNIMEDIA

Decizia a fost aprobată ieri, în cadrul ședinței Guvernului și prevede că „se împuterniceşte ministrul Justiţiei să negocieze şi să semneze, în interesele statului şi în numele Guvernului, contractul de asistenţă juridică cu Biroul Asociat de Avocaţi ,,Ceachir, Zamfir & Partenerii” în parteneriat cu LLC ”Kinstellar” (Ucraina), pentru reprezentarea intereselor statului în acţiunea înaintată de către Societatea Comercială «Научно-производственная фирма Стилекс» (Ucraina) împotriva Republicii Moldova, pendinte la Curtea Supremă a Ucrainei, precum şi actele, acordurile şi procesele-verbale necesare pentru buna executare şi realizare a contractului”.

Astfel, Guvernul va aloca, din fondul de rezervă, Ministerului Justiţiei, suma echivalentă în lei a 1 000 de dolari, pentru plata onorariilor Biroului Asociat de Avocaţi ,,Ceachir, Zamfir & Partenerii” în parteneriat cu LLC ”Kinstellar” (Ucraina).

„Esența litigiului se referă la recunoașterea și executarea pe teritoriul Ucrainei a sentinței arbitrajului ad-hoc din Paris, Franța, din 25 octombrie 2013. Firma respectivă de avocați, de fapt, a fost selectată prin comisia guvernamentală în mai 2021, în urma concursului organizat. Oferta în baza căreia s-a făcut selecția sa referit la prezentarea intereselor atât în prima instanță, cât și în cea de a doua. Respectiv, prin încheierea din 19 iulie 2021, a Curții de Apel din Kiev, care reprezintă prima instanță, a fost admis demersul R. Moldova, cu privire la încetarea procesului, deoarece cauza nu urmează a fi judecată în procedură civilă. Prin urmareprin urmare, partea oponentă nu a fost de acord și a declarat apel la Curtea Supremă de Justiție și în acest caz, urmează să încheiem contract, pentru ca această firmă să ne reprezinte în continuare în instanța supremă din Ucraina”, a precizat Veronica Mihailov-Moraru, secretara de stat a Ministerului Justiției.

„A fost câștig pentru R. Moldova în primă instanță, sperăm să fie un rezultat pozitiv și în apel”, a menționat prim-ministra, Natalia Gavrilița.

Hotărârea urmează să intre în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.



Anterior, același birou de avocați a primit alți 6.000 de dolari, pentru a reprezenta R. Moldova la Curtea de Apel din Kiev. Mai multe detalii despre litigiu vedeți în hotărârea de Guvern de mai jos.


Pub