Igor Dodon: De astăzi Moldova cumpără gaze cu 800 dolari pentru o mie de metri cubi. Putea fi altfel? Putea fi 250 de dolari

Igor Dodon a anunțat că Moldova va achita 800 de dolari pentru 1000 metri cubi de gaz, conform prevederile contractului prelungit cu o lună de autorități. Acesta menționează că Moldova ar fi putut obține un preț mai mic, dar pentru aceasta „președinta și guvernul trebuiau să inițieze negocieri cu Gazprom încă la începutul lunii august, imediat după ce a fost numit noul guvern”.

Foto: UNIMEDIA

„De astăzi, Moldova achiziționează gaze la prețul pe piața spot. Pentru țara noastră, aceasta înseamnă circa 700-800 de dolari pentru 1000 m.c.

Anume acest lucru prevede prelungirea acordului la preț de piață, iar prelungirea acordului pentru doar o lună implică riscuri suplimentare de incertitudine în toiul sezonului de încălzire.

Menționez că dacă s-ar fi reușit prelungirea contractului în condițiile în care am convenit în anul 2019 (negocierile din luna septembrie 2019 dintre președinții Republicii Moldova și Federației Ruse), Moldova ar fi primit gaze în trimestrul 4 al anului 2021 la un preț de cel mult 250 de dolari (o diferență de cel puțin 3 ori).

Putea fi și altfel?

Da, desigur, și unele țări au reușit acest lucru (Ungaria, Serbia ș.a.)

Pentru aceasta, președinta și guvernul Moldovei trebuiau să inițieze negocieri cu „Gazprom” încă la începutul lunii august, imediat după ce a fost numit noul guvern, dar să nu facă declarații politice tari și să paseze responsabilitatea pe alții.

În aceste condiții, guvernul trebuie să elaboreze și să adopte în regim de urgență mecanisme de compensare pentru cetățeni în legătură cu creșterea vertiginoasă inevitabilă a tarifelor la gaze, ceea ce va implica și creșterea tarifelor la energia electrică, energia termică ș.a. Socialiștii au elaborat deja un astfel de proiect de lege și îl vor propune spre examinare în parlament”, a scris Igor Dodon într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Contractul între MoldovaGaz și Gazprom a fost prelungit pentru 1 lună. Anunțul a fost făcut ieri, de către vicepremierul Adrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.


Pub