(doc) Precizările Consiliului de Coordonare al Oficiului Național al Viei și Vinului cu referire la demiterea din funcția de conducere a Cristinei Frolov

DG8_6729

Consiliul de Coordonare al Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV) a venit cu unele precizări cu referire la anularea actelor administrative de numire în funcție a directorului ONVV, dar și a declarațiilor Cristinei Frolov.

Oficiul Național al Viei și Vinului este o instituție care, conform atribuțiilor statutare, trebuie să implementeze politicile statului în domeniul ramurii vitivinicole, în strictă corespundere cu legislația, în mod profesionist, apolitic, echidistant, transparent și constructiv, pentru a răspunde intereselor comune ale tuturor reprezentanților ramurii vitivinicole, în beneficiul țării, economiei naționale și societății.

Oficiul a fost fondat în baza parteneriatului public-privat, care se menține prin încrederea și susținerea parvenită din partea sectorului privat și al mediului de afaceri al ramurii vitivinicole, cei care contribuie financiar la formarea Fondului Viei și Vinului, gestionat de Oficiu și reprezintă sursa de finanțare a activităților acestuia.

Membrii Consiliului de Coordonare condamnă declarațiile Cristinei Frolov ca urmare a recepției ordinului de demitere și le declară regretabile.

„Declarațiile expuse de doamna Cristina Frolov, ca urmare a recepției ordinului vizat, sunt regretabile, manipulează opinia publică prin acuzații nefondate, nu corespund realităților constatate de Consiliu și de ramura vitivinicolă pe parcursul ultimelor 11 luni de activitate și sunt lipsite de bună credință. Din acest considerent, membrii Consiliului vor evita implicarea în polemici publice”, se arată într-o notă informativă emisă de către ONVV.

„Ramura vitivinicolă este unită și consolidată de o viziune comună, univocă, orientată spre readucerea Oficiului Național al Viei și Vinului pe făgașul activității profesioniste, lipsite de conflicte de interese și răzbunări personale, cu programe eficiente și de impact pentru fiecare afacere din ramură: mică, mijlocie, sau mare, implementate de o echipă executivă reprezentativă și credibilă tuturor contribuabililor Fondului Viei și Vinului, pentru țară și promovare în continuare a brandului de țară «Vinul Moldovei – O Legendă Vie». Membrii Consiliului de Coordonare al ONVV, în colaborare și parteneriat cu autoritățile și cu partenerii de dezvoltare, vor realiza atribuțiile legale, pentru atingerea acestor deziderate”, se mai arată în comunicat.

Responsabilii își exprimă sentimentele de demnitate, dârzenie și colegialitate între profesioniștii din ramura vitivinicolă, și invită fiecare concetățean să fie mândru de patrimoniul vitivinicol al țării și să susțină producătorii autohtoni prin savurarea vinurilor produse în Republica Moldova.

Amintim că, Cristina Frolov a fost demisă din funcția de director al Oficiului Național al Viei și Vinului după ce, la data de 16 septembrie, ministrul agriculturii Viorel Gherciu a semnat ordinul. Consiliul de Coordonare a avizat pozitiv și a susținut deciziile expuse în Ordinul 650p/16.09.2021 al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, dar și temeiurile care au stat la baza emiterii acestuia.

Aceasta este acuzată că ar fi implicată în conflicte de interese, până la numirea sa ea a activând în afacerea de familie Castel Mimi și este rudă de gradul I cu proprietarul acestei companii. Directorul ONVV, conform statutului, are acces la informații confidențiale ce ține de participanții pieței și, în caz de existență a conflictului de interese, plasează o companie în poziție preferențială față de alți agenți de pe piață.

De asemenea, aceasta mai este acuzată că instituţia pe care o conducea ar fi semnat un contract cu un hotel din centrul capitalei, care ar fi controlat tot de rudele sale, fără să fi semnalat vreun conflict de interese în legătură cu acest eveniment.

În răspuns, Cristina Frolov califică toate evenimentele drept speculații și manipulări și menționează că va ataca în instanță ordinul de demitere.

„Din prima zi de la numirea în funcție, am lansat procesul de reformare și dezvoltare a ONVV ca o instituție modernă, transparentă și inclusivă, pentru că anterior doar câteva companii beneficiau și chiar profitau de sprijin. Mai mult, am inițiat câteva anchete și investigații interne în cadrul ONVV pentru că nivelul de favorizare a unora și limitarea altor producători a ajuns la nivelul ilegalităților. Aceste rapoarte le-am transmis organelor de urmărire penală. Regret că Ministerul a fost atras, manipulat orbește și folosit în acest atac asupra mea, încercând să atenteze la demnitatea și integritatea mea profesională. Eu înțeleg că unora le este frică de modernizare și transparență și că le era mai simplu să manipuleze instituția și Consiliul așa cum le era pe plac, dar acea perioadă s-a terminat. Voi contesta în instanță toate aceste decizii, pentru că nedreptatea are picioare scurte”, a declarat Frolov.

Cristina Frolov a fost prezentată în funcția de Director al Oficiul Național al Viei și Vinului pe data de 23 noiembrie 2020. În urma concursului, desfășurat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), Cristina Frolov  a fost desemnată câștigătoare pentru postul de director al ONVV. Concursul a fost organizat după expirarea mandatului de patru ani, a fostului director al instituției, Gheorghe Arpentin.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente