‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 22 aprilie, 2024
12.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaPrețurile pentru nuci prognozate pentru acest sezon

Prețurile pentru nuci prognozate pentru acest sezon

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Prețurile pentru nuci în coajă și miezul de nucă în acest sezon se așteaptă a fi bune.

Totuși, indicarea unui preț exact pentru piața locală poate fi realizată cu unele ezitări pentru că până la moment nu a fost încheiată nicio tranzacție.

„Nu a fost realizată încă nicio livrare sau semnate contracte. Există unele intervaluri de prețuri care au fost deja anunțate. În linii mari, se vorbește despre prețuri care variază de la 1,8 euro/kg până la 2,8 euro/kg pentru nuci în coajă de calitate superioară și calibru corespunzător. Astfel de prețuri vor fi oferite pentru soiurile ce corespund cerințelor pieței – cum ar fi soiul local Pescianski sau soiurile franceze”, a explicat Oleg Tîrsînă, președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere.

Datorită condițiilor favorabile de vegetație, în acest sezon, calibrul nucilor solicitat pe piață este caracteristic pentru o bună parte din livezile cu soiuri moderne din țară.

„Soiurile pentru care este caracteristic un calibru mare au atins dimensiunile optime. Au fost făcute unele negocieri cu mai mulți potențiali clienți din țări cum ar fi Polonia, România, Italia, Spania care ar fi interesați să achiziționeze nuci. Astfel, prețul oferit ar putea depăși și 3 euro per kilogram, dar, iarăși, acestea sunt așteptări. Urmează condiționarea corectă post-recoltare de care depinde foarte mult calitatea miezului și prețurile oferite”.

Ce ține de prețul miezului de nucă pe care l-ar putea obține producătorii individuali, situația e mai puțin sigură.

„De regulă, această informație este disponibilă după prima decadă a lunii octombrie. Ținând cont de caracteristicile acestui sezon de comercializare, ne așteptăm la un preț de 120-130 de lei moldovenești per kilogram pentru miezul de nucă – jumătăți albe. Sperăm că aceste prețuri să fie valabile, urmează negocieri de care depind acestea, dar și calitatea miezului va juca un rol important”.

Prognozele pentru piața externă a nucilor

Potrivit Catz International, estimarea mai scăzută a recoltelor, așa cum era de așteptat, a provocat o piață fermă.

Prognozatele 670 de mii de tone în California justifică prețurile mai mari, luând în considerare, de asemenea, și piețele cu ofertă scăzută pentru miez jumătăți mai mari din întreaga lume.

‹ adv ›

Cu toate acestea, marea provocare va fi livrarea nucilor.
Dacă produsul nu va putea fi expediat din cauza spațiului de expediere limitat, aceasta nu este doar o problemă pentru cumpărători, ci și pentru expeditorii blocați cu produsul.

Cu siguranță, vânzările ratate nu vor fi urmate de noi comenzi, ci mai degrabă de vânzarea mai întâi a livrărilor întârziate.

Prețurile mai ridicate din California au crescut cererea pentru produsul chilian, unde pozițiile limitate au devenit dintr-o dată competitive în stabilirea prețurilor.

‹ adv ›

Recoltele din Europa de Est vor fi disponibile în luna următoare și pot reduce tensiunea pentru anumite piețe.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›