image
Sursa foto: Profimedia

23 specii de vieţuitoare şi plante vor fi declarate oficial dispărute în Statele Unite

23 de specii protejate la nivel federal în Statele Unite vor fi declarate dispărute oficial - cele mai multe în cadrul unui singur demers - potrivit unei propuneri guvernamentale anunţate miercuri. Printre acestea se numără și ciocănitoarea cu cioc de fildeş, observată ultima dată în urmă cu aproape 80 de ani.

Această specie de ciocănitoare şi unele dintre celelalte vieţuitoare propuse pentru eliminarea de pe lista cu specii pe cale de dispariţie din Statele Unite au dispărut efectiv în urmă cu mai multe decenii, însă oamenii de ştiinţă au avertizat că, din cauza schimbărilor climatice provocate de om şi a distrugerii habitatelor, astfel de evenimente ar putea deveni mai frecvente.

„În contextul schimbărilor climatice şi al pierderii ariilor naturale care împing din ce în ce mai multe specii în pragul dezastrului, acum este momentul să ne unim eforturile proactive, de colaborare şi inovatoare pentru salvarea faunei sălbatice din America”, a declarat Deb Haaland, aflată la conducerea Departamentului de Interne, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

Propunerea Departamentului american pentru pescuit şi faună sălbatică ar marca astfel cel mai mare grup de animale şi plante care urmează să fie declarate dispărute în mod oficial, în conformitate cu principala lege americană pentru protecţia faunei sălbatice - Legea privind speciile pe cale de dispariţie (ESA) - de la momentul adoptării acesteia, în 1973.

Doar 11 specii menţionate anterior în document au fost declarate extincte de-a lungul anilor, a precizat Brian Hires, purtător de cuvânt al agenţiei Departamentului de Interne.

Lista speciilor dispărute

Printre cele 23 de specii propuse în prezent pentru a fi eliminate definitiv de pe listă se numără un liliac frugivor, 11 păsări, opt midii de apă dulce, două specii de peşte şi o plantă din familia mentei, a indicat agenţia.

Ciocănitoarea cu cioc de fildeş, supranumită de pasionaţii de păsări „Lord God Bird”, a fost cea mai mare ciocănitoare din America, însă tăierea pădurilor vechi din sudul Statelor Unite a condus la distrugerea habitatului său. Ultima observare documentată a acestei păsări datează din 1944, în nord-estul statului Louisiana.

De asemenea, pe listă se află Bachman's warbler (Vermivora bachmanii), considerată una dintre cele mai rare păsări cântătoare din America. Aceasta nu a mai fost observată în sălbăticie în Statele Unite din 1962. Ultima observare documentată pe glob a acestei păsări migratoare a fost realizată în Cuba, în 1981.

Atât ciocănitoarea, cât şi specia de pasăre cântătoare au fost incluse pe lista cu specii pe cale de dispariţie în 1967, în legea precursoare ESA.

Populaţia aviară a suferit o reducere cu aproape 3 miliarde de exemplare în America de Nord începând din 1970, pe fondul schimbărilor rapide de mediu asociate activităţii umane, conform serviciului pentru protecţia faunei sălbatice, noteazp

Unsprezece dintre speciile propuse pentru a fi clasificate drept extincte sunt originare din Hawaii şi din insulele din Oceanul Pacific, victime ale riscului ridicat asociat ariei geografice foarte limitate, a notat Departamentul american pentru pescuit şi faună sălbatică.

După ce proiectul va fi supus dezbaterii publice o perioadă de 60 de zile, o hotărâre definitivă va fi publicată pe 29 decembrie.

Legea privind speciile pe cale de dispariţie a cunoscut şi câteva situaţii fericite. Un număr de 54 de specii au fost eliminate de pe lista cu specii cu statut protejat datorită îmbunătăţirii situaţiei lor, printre acestea numărându-se şoimul călător american şi vulturul pleşuv. Statutul altor 56 de specii a fost modificat de la „în pericol de dispariţie” la „ameninţate”. Peste 1.600 de specii de animale şi plante se află în prezent pe lista ESA, a precizat Hires.

Noutăţile partenerilor

comentarii: