image
Sursa foto: msmps.gov.md

RM împrumută 24,8 milioane de euro de la Banca Mondială pentru achiziționarea vaccinurilor anti-Covid

Banca Mondială va oferi Republicii Moldova o finanțare adițională, în valoare de 24,8 milioane de euro, sub formă de credit, care are drept scop implementarea procesului de imunizare împotriva infecției COVID-19, la nivel național.

Parlamentul a aprobat astăzi, în prima lectură, proiectul privind ratificarea Acordului de finanțare dintre Republica Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare (AID) privind Proiectul „Răspuns de Urgență la COVID-19 – finanțare adițională”.

Proiectul a fost susținut de deputații PAS și BCS. Cei din Partidul Șor au anunțat că se abțin de la vot întrucât nu au obținut răspunsuri clare privind întoarcerea împrumutului.

Potrivit acordului, banii vor fi folosiți pentru achiziționarea vaccinurilor la prima etapă de imunizare a circa jumătate din numărul populației.

Totodată, resursele financiare vor fi investite în sistemele lanțului frigorific, dezvoltarea sistemelor informaționale în sănătate, gestionarea deșeurilor medicale, precum și acordarea de asistență tehnică destinată fortificării capacităților de implementare a procesului de imunizare.

Republica Moldova va putea achiziționa vaccinurile din diferite surse, inclusiv direct de la producători sau prin intermediul platformei COVAX și din alte state ce dispun de stocuri suplimentare de vaccinuri.

Acordul de finanțare cu AID privind implementarea Proiectului „Răspuns de urgență la COVID-19 – finanțare adițională” a fost semnat la 9 august curent. Acesta va intra în vigoare după ratificarea de către Parlamentul Republicii Moldova și ulterioara notificare a Băncii Mondiale privind îndeplinirea tuturor procedurilor juridice interne.

Termenul de implementare a Acordului este până la data de 30 aprilie 2023.

Noutăţile partenerilor

comentarii: